Calendar 18 iunie: 1940   Generalul Charles de Gaulle le a cerut francezilor să continue lupta împotriva Germaniei Naziste jpeg

Calendar 18 iunie: 1940 - Generalul Charles de Gaulle le-a cerut francezilor să continue lupta împotriva Germaniei

📁 Calendar
Autor: Redacția

1812 - A început Războiul din 1812: Congresul american a declarat război Regatului Unit al Marii Britanii.

1815 - Bătălia de la Waterloo: Napoleon a fost înfrânt de armatele anglo-prusace şi a pierdut definitiv tronul Franţei.

1822 - Grecii conduși de viitorul prim-ministru Konstantinos Kanaris au aruncat în aer nava amiral a marinei otomane, la Chios. Toți cei aflați la bord au murit în urma exploziei magaziei de praf de pușcă, inclusiv amiralul otoman Nasuhzade Ali Paşa. 

1917 - A murit Titu Maiorescu, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, scriitor şi politician (n. 1840). 

1936 - A murit scriitorul rus Maxim Gorki (n. martie 1868)

1940 - Apelul de pe 18 iunie: Prin intermediul unui mesaj transmis de radio BBC, generalul Charles de Gaulle le-a cerut francezilor să continue lupta împotriva Germaniei Naziste.

În iunie 1940, generalul Charles de Gaulle era membru al guvernului francez condus de Paul Reynaud. În condiţiile în care armata franceză era zdrobită de trupele Wermachtului, de Gaulle s-a alăturat unui grup restrâns de politicieni care se opuneau negocierilor de armistiţiu cu Germania Nazistă şi Italia Fascistă.

Momentul căderii guvernului Reynaud (15 iunie) l-a găsit pe de Gaulle în Londra, ca emisar special al guvernului francez. O zi mai târziu, noul preşedinte al Consiliului de miniştri, Philippe Pétain, a început negocieri oficiale cu Puterile Axei.

Pe 18 iunie, de Gaulle s-a adresat populaţiei franceze în timpul unei emisiuni difuzate de BBC. El a cerut soldaţilor armatei franceze şi populaţiei să continue lupta alături de Aliaţi împotriva Axei. „Apelul din 18 iunie”  a pus bazele organizării Rezistenţei Franceze împotriva ocupaţiei Germaniei Naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Discursul de pe 18 iunie a rămas unul dintre cele mai celebre alocuţiuni din istoria Franţei, însă în ciuda eforturilor lui de Gaulle, Pétain a semnat pe 22 iunie actele capitulării şi a devenit liderul unui stat marionetă francez cu capitala la Vichy.

1951 - A început deportarea în Bărăgan a persoanelor care locuiau la 25 km de granița României cu Iugoslavia.

2006 - A murit interpretul român de muzică de petrecere Gică Petrescu (n. 1915).