Calendar 17 martie: 1941 - Diplomatul Nicolae Titulescu, fost președinte al Ligii Națiunilor, a murit la vârsta de 59 de ani
45 î.Hr. - Bătălia de la Munda: În ultima sa victorie, Iulius Caesar a învins forțele lui Pompei, conduse de Titus Labienus și Pompei cel Tânăr.
180 - Commodus a devenit împărat al Imperiului Roman, după moartea tatălui său, Marcus Aurelius.
1819 - S-a născut revoluționarul pașoptist Alecu Russo (d. 1859).
1866 - A început să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.
1883 - S-a născut scriitorul Urmuz, pseudonim al lui Demetru Dem. Demetrescu-Buzău (d. 1923)
1901 - La la 11 ani de la moartea pictorului olandez Vincent van Gogh, cele 71 de tablouri ale sale expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris au creat senzație.
1919 - S-a născut pianistul, compozitorul și interpretul de jazz american Nat King Cole (d. 1965).
1941 - Diplomatul Nicolae Titulescu, fost președinte al Ligii Națiunilor, a murit la vârsta de 59 de ani (n. 1882).
Nicolae Titulescu… un nume care a rămas de-a lungul curgerii inexorabile a timpului la fel de puternic în conștiința românilor. Astăzi, în secolul XXI, personalitatea marelui diplomat român încă naște controverse. Nu sunt puțini cei care îi contestă lui Nicolae Titulescu locul pe care trebuie să-l ocupe în galeria marilor oameni politici din Europa perioadei interbelice. Se pare că și după moarte contestarea lui Titulescu a rămas la fel de vie…
Dar pentru a înțelege de unde provine această dispută privindu-l pe marele om de stat trebuie să privim în urmă, atunci când toată presa din România, și nu numai, ținea capul de afiș cu un nume devenit celebru - Titulescu. Este cunoscut faptul că perioada cea mai sumbră din viața și totodată cariera lui Titulescu a fost anul 1936, anul în care s-a petrecut „debarcarea” lui Titulescu din funcția de ministru de externe al României. Motivul? Și astăzi rămâne o umbră de îndoială în ceea ce privește motivația acestui act, considerat de unii o nedreptate, iar de alții o eliberare…
Cursese multă cerneală scriindu-se despre „bolile” lui Titulescu. Este cunoscut faptul că marele orator român, la ședințele din cadrul Adunării Generale de la Societatea Națiunilor, venea chiar și în miez de vară încotoșmănat cu o haină lungă de blană, înfofolit cu fular și căciulă, se așeza întotdeauna lângă sobă și, cu toate acestea, tremura din toate încheieturile. Boala lui Titulescu era necruțătoare. Dar întotdeauna prima impresie pe care ți-o lăsa Titulescu când intrai în sală - spun contemporanii lui - era imediat spulberată de șuvoiul de cuvinte care se rostogoleau în mai multe limbi străine, de săgețile aruncate cu geniu înspre potențialii adversari politici.
Acum când știm cum au evoluat lucrurile și istoria, post-factum, ghidându-ne după recunoscuta „regulă a epilogului” în istorie putem spune că Titulescu a fost înlăturat dintr-un motiv cât se poate de simplu: devenise o persoană indezirabilă, chiar o persona non-grata în cercurile Casei Regale carliste. Regele Carol al II-lea se simțea amenințat de personalitatea vulcanică, de excepție a genialului politician român.
Dar în spatele acestei „antipatii” de moment stăteau în primul rând schimbările febrile din Europa, care se îndrepta fatalmente spre război… Schimbarea de macaz în politica externă românească trebuia făcută cât mai rapid, întrucât Titulescu nu avea prea mulți admiratori în rândurile politicienilor europeni. Reușise să-și facă numeroși dușmani chiar și din foștii prieteni. Cu toate acestea, și dușmanii, îl admirau.
La Saint-Moritz, dar nu în vacanță…
În timp ce se afla la Saint- Moritz, o stațiune climaterică de munte în Elveția, unde Titulescu își petrecea mult din timpul său, Titulescu fiind chiar acuzat că cheltuie fără măsură banii statului pentru „a se distra”, se va forma noul guvern Tătărăscu, evident, fără fostul ministru de externe. Titulescu nici măcar n-a fost anunțat de această schimbare, fiind pus în fața faptului împlinit. Se pare că vestea l-a mâhnit foarte tare pe diplomatul român, care s-a îmbolnăvit foarte rău.
După 10 zile de la aflarea veștii remanierii, Titulescu avea deja 39 și 40 de grade, nu mai putea mânca și slăbea văzând cu ochii. I se făceau transfuzii de sânge tot timpul. La patul bolnavului stăteau peste o duzină de medici cu o reputație deosebită, între care un medic elvețian, recunoscut ca fiind foarte capabil. În tot acest timp, ziarele din țară speculau orice revenire la viață a muribundului.
Unele ziare s-au grăbit chiar să anunțe moartea d-lui Titulescu. Profundă eroare! Titulescu a murit la Cannes, în 1941. Chiar și după 1936, bolnav fiind, în emigrație a continuat să acționeze, folosind orice prilej pentru a promova interesele României. Titulescu a conferențiat la Academia diplomatică din Paris, în Camera Comunelor, la universitățile din Oxford și Cambridge și a fost ales președinte de onoare al Comitetului român al Reuniunii Universale pentru Pace.
1959 - Liderul spiritual al Tibetului, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, a fugit din țară, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereușită a populației tibetane.
1964 - A murit poetul, avocatul și scriitorul Păstorel Teodoreanu (n. 1894).
1969 - Golda Meir a devenit prima femeie prim-ministru al statului Israel.