Calendar 17 decembrie: 1989   Revoluția de la Timișoara: La ordinul lui Ceaușescu, s a tras în manifestanți  54 de persoane au fost împușcate mortal jpeg

Calendar 17 decembrie: 1989 - Revoluția de la Timișoara: La ordinul lui Ceaușescu, s-a tras în manifestanți. 54 de persoane au fost împușcate mortal

📁 Calendar
Autor: Redacția

1538 - Papa Paul al III-lea l-a excomunicat pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.

1600 - Regele Henric al IV-lea al Franței s-a căsătorit cu Maria de Medici.

1830 - A murit Simón Bolívar, cel mai important conducător al luptei de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominația spaniolă (n. 1783).

1863 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat „Legea secularizării averilor mânăstirești”; în urma aplicării ei, 25% din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.

1903 - În orașu Kitty Hawk, din statul american Carolina de Nord, a avut loc primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.


First flight2 jpg jpeg

1907 - A murit Sir William Thomson (Lordul Kelvin), unul dintre cei mai importanți fizicieni din istorie (n. 1824).

1909 - Camera Deputaților din România a adoptat „Legea privind sindicatele funcționarilor statului”, care interzicea dreptul de asociere și de grevă tuturor salariaților statului, ai județelor și comunelor.

1912 - A murit pedagogul Spiru Haret, organizatorul învățământului modern românesc din funcția de ministru al Educației, pe care a deținut-o de trei ori (n. 1851).

1936 - S-a născut Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio), al 266-lea episcop al Romei.

1989 - Revoluția de la Timișoara: La ordinul lui Ceaușescu, s-a tras în manifestanți. 54 de persoane au fost împușcate mortal.

În dimineața zilei de 17 decembrie 1989, începând cu ora 10:00, se va desfășura în municipiul Timișoara defilarea unor subunități ale MApN, însă militarii vor întâmpina dificultăți în zona Podului Maria și în Piața Operei, unde vor fi huiduiți și agresați de cetățenii furioși. În jurul prânzului, situația în Timișoara va deveni tot mai tensionată și câteva mii de demonstranți pașnici se vor îndrepta în coloană spre CJP Timiș, pentru a-și face cunoscute revendicările.În contextul în care prim-secretarul Radu Bălan și Ilie Matei, fostul prim-secretar al CJP Timiș, refuză dialogul cu manifestanții, aceștia iau cu asalt sediul Județenei de Partid. Sunt incendiate camioanele militare aflate în fața sediului CJP Timiș, birourile de la parter, steagul PCR, iar la balconul de la etajul 1, apare o tânără fluturând tricolorul fără stemă. Contraofensiva forțelor de ordine este puternică, manifestanții sunt loviți cu baionetele și cozile de la lopeți de către forțele Ministerului de Interne. Sediul Județenei de Partid este eliberat la ora 15:00.

În jurul orei 17:30 se va înregistra prima victimă ucisă cu foc de armă a Revoluției Române din Decembrie 1989, respectiv Lepa Bărbat, care se afla împreună cu soțul ei, Vasile Bărbat, tehnician veterinar în vârstă de 52 ani, și cu fiica, Ioana, elevă, în vârstă de 12 ani, în Piața Libertății, lângă clădirea Comenduirii Garnizoanei Timișoara. Lepa Bărbat a fost împușcată mortal, fiind nimerită de două gloanțe: unul în cap și unul în piept. Ea a fost arsă la Crematoriul Cenușa din București. Probele instrumentate în dosarul Revoluției de la Timișoara relevă faptul că în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989, cu mult înainte de teleconferința lui Nicolae Ceaușescu, cadrele de securitate și miliție au fost înarmate cu pistoale și pistoale-mitralieră cu muniție de război.

Ca urmare a ordinelor date de către Nicolae Ceaușescu în timpul teleconferinței din după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989, la care au participat membri și membri supleanți ai CPEx al CC al PCR, prim-secretarii din județe, comandanții garnizoanelor militare și ai inspectoratelor județene ale Ministerului de Interne, cadrele Ministerului de Interne și unitățile MApN au trecut la executarea de foc asupra demonstranților aflați în stradă.

Conform Rechizitoriului Procuraturii Militare Timișoara din 5 februarie 1990, numărul persoanelor decedate prin împușcare, în perioada 17-22 decembrie 1989 în Timișoara, este de 72 de persoane, dintre care 54 de persoane în acea duminică de 17 decembrie.

2011 - A murit cântăreața Cesária Évora, originară din Republica Capului Verde (n. 1941).