Calendar 15 septembrie: 1916   Tancurile au fost folosite pentru prima dată în luptă, în Bătălia de pe Somme jpeg

Calendar 15 septembrie: 1916 - Tancurile au fost folosite pentru prima dată în luptă, în Bătălia de pe Somme

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1521 - Domnitorul Țării Românești Neagoe Basarab a murit, fiind urmat de fiul său, Teodosie.

1830 - A fost inaugurat─â linia de cale ferat─â Liverpool - Manchester, prima cale ferat─â interurban─â din lume.


Opening Liverpool and Manchester Railway jpg jpeg

1831 - ├Än New Jersey, a circulat pentru prima oar─â locomotiva John Bull, cea mai veche locomotiv─â cu abur din lume ├«nc─â ├«n func╚Ťiune.

1890 - S-a n─âscut scriitoarea britanic─â Agatha Christie (d. 1976).

1899 - S-a n─âscut Elena Lupescu, amanta ┼či apoi so┼úia regelui Carol al II-lea al Rom├óniei (d. 1977).

1904 - S-a n─âscut Umberto al II-lea, ultimul rege al Italiei (d. 1983).

1905 - 100.000 de oameni au demonstrat la Budapesta pentru introducerea votului universal. ├Än Ungaria, doar un milion din 20 de milioane de cet─â╚Ťeni aveau drept de vot.

1916 - Tancurile au fost folosite pentru prima dată în luptă, în Bătălia de pe Somme.

În august 1916, britanicii au transferat pe front noile unităţi de tancuri, sub presiunea pierderilor teribile din timpul bătăliei de pe Somme, cu doar o lună înainte. La 15 septembrie 1916, 36 de tancuri au luat parte la cea de-a doua ofensivă de pe Somme. Prima apariţie a tancului pe câmpul de luptă a fost mai degrabă dezamăgitoare. Echipajele erau complet lipsite de experienţă, cum era de așteptat, de altfel; în consecinţă, traversarea unui teren dificil și răscolit de artileria inamică s-a dovedit aproape imposibilă. Primele blindate au fost distruse aproape imediat de obuze de mare calibru, altele s-au defectat după doar câţiva metri.

Pe de altă parte, cele care au atins liniile inamice au dovedit că au potenţial de străpungere. În localitatea Flers, trei tancuri au distrus un cuib de mitralieră, soldaţii germani părăsind poziţiile cuprinși de panică. Proiectanţii au ajuns la concluzia că, în ciuda slăbiciunilor, tancurile aveau potenţial. Interiorul unui tanc britanic din Primul Război Mondial nu era cel mai plăcut loc cu putinţă. Echipajul era în permanent pericol să se sufoce cu fumul emanat de motor sau de propriile tunuri. Blindajul era subţire și deseori gloanţele îl penetrau și ricoșau periculos. Pentru protecţie fuseseră proiectate măști din piele și metal, dar în interior era o căldură înăbușitoare, astfel încât nimeni nu le folosea.

La fel s-a ├«nt├ómplat ╚Öi cu c─â╚Ötile din piele folosite pentru a se proteja de lovituri ÔÇô nu existau suspensii, iar accidentele erau frecvente. Se pare ├«ns─â c─â mai degrab─â acceptai un cucui dec├ót s─â te sufoci. Aceste c─â╚Öti aveau ╚Öi un alt impediment major - sem─ânau izbitor cu cele purtate de solda┼úii germani, iar ├«n cazul ├«n care echipajele abandonau tancurile ╚Öi se ├«ndreptau spre propriile linii puteau avea parte de surprize extrem de nepl─âcute. Desigur, acest scenariu se aplica doar ├«n cazul ├«n care erai capabil s─â scapi din carcasa de metal incendiat─â, fapt greu de crezut, av├ónd ├«n vedere lipsa trapelor de acces.

Cum rezervoarele de combustibil erau montate cât mai sus, sistemul de alimentare fiind conceput să profite de gravitaţie, un tanc în flăcări reprezenta mai degrabă o regulă, decât o excepţie. Britanicii i-au inspirat nu doar pe aliaţi, francezii, în construcţia tancurilor, ci și pe cei aflaţi de cealaltă parte a baricadei, austriecii și germanii. Ideea unui vehicul armat nu era nouă în centrul Europei, dar folosirea tancurilor de către britanici în septembrie 1916 i-a convins pe germani că greșiseră atunci când abandonaseră proiectele.

├Än consecin┼ú─â, ├«n octombrie 1916 ├Änaltul Comandament German a decis crearea unui comitet care s─â se ocupe de dezvoltarea unui asemenea concept. 

1927 - S-a n─âscut faimosul l─âutar F─âr├ómi╚Ť─â Lambru (d. 1974).


1935 - Liderul nazist Adolf Hitler a anun╚Ťat noi legi rasiale la adunarea Partidului Nazist de la N├╝rnberg. Aceste legi privau evreii de a fi titularii unor func╚Ťii publice, c─âs─âtoriile ├«ntre evrei ╚Öi non-evrei sunt interzise. Svastica este utilizat─â, ├«n loc de steagul negru-ro╚Öu-auriu, ca drapel na╚Ťional al Imperiului German.

1949 - Konrad Adenauer a devenit primul cancelar federal al Germaniei.

1959 - Nikita Hrușciov a devenit primul lider sovietic care a vizitat Statele Unite. S-a întâlnit cu președintele american Dwight D. Eisenhower.