Calendar 15 octombrie: 1922 - Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați la Alba Iulia ca suverani ai României Mari
1451 - Domnul Moldovei, Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan cel Mare, a fost ucis la Reuseni de către Petru Aron.
1582 - A murit Tereza de Ávila, venerată ca sfântă de Biserica Catolică și recunoscută ca Doctor al Bisericii (n. 1515).
1815 - Napoleon I și-a început exilul în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic.
1844 - S-a născut filosoful german Friedrich Nietzsche (d. 1900).
1893 - S-a născut Carol al II-lea, al treilea rege al României (d. 1953).
1917 - Dansatoarea olandeză Mata Hari a fost executată în Franța pentru spionaj în favoarea Germaniei (n. 1876).
Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele se scenă Mata Hari. Fotografie făcută după ce a fost arestată pentru spionaj (februarie 1917)
1920 - S-a născut scriitorul american Mario Puzo, autorul romanului „Nașul”, ecranizat ulterior de regizorul Francis Ford Coppola (d. 1999).
1922 - Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați la Alba Iulia ca suverani ai României Mari.
Odată oficializată unirea tuturor românilor într-un singur stat, trebuia ca, printr-un act simbolic, Regele Ferdinand să primească în mod oficial stăpânirea noilor teritorii. Opțiunea factorilor politici, precum și a regelui însuși, a fost ca acest lucru să se realizeze în cadrul unei ceremonii de încoronare, în care fastul și tradiția bizantină urmau să dea formă îndeplinirii aspirațiilor de veacuri ale românilor. Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător. Aici intrase triumfător Mihai Viteazul, pe 1 noiembrie în 1599, iar la 1 decembrie 1918, peste 100.000 de oameni aclamaseră Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
Inițial a existat propunerea ca ungerea suveranului să se facă la biserica Mihai-Vodă din București și încoronarea la Alba Iulia, dar Ferdinand a refuzat pe motiv că ambele acte sunt parte ale aceleiași ceremonii. Până la urmă a fost acceptată propunerea lui Nicolae Iorga de construire a unei Caterdrale a Încoronării la Alba Iulia.
De ceremonialul propriu-zis al încoronării s-a ocupat mitropolitul Miron Cristea, care a studiat zeci de cronici și de gravuri înfățișând diferite ritualuri de încoronare ale împăraților bizantini, țarilor ruși sau regilor unguri. Lui Miron Cristea încoronarea lui Carol I din 1881 i se păruse foarte sobră și dorea ca acum Alba Iulia să fie martora unei ceremonii fastuoase, în care biserica și clerul să joace un rol foarte important.
Regele însă s-a opus deoarece dorea o încoronare mai simplă, mai austeră. În acest sens, el a impus să fie încoronat cu coroana unchiului său, Regele Carol I, cea confecționată din oțelul unui tun turcesc capturat de români la Plevna, în 1877. Singurele adaosuri cu care a fost de acord Ferdinand au fost pietrele prețioase montate pe coroana de oțel și care simbolizau Basarabia, Bucovina și Transilvania. Coroana reginei Maria urma să fie asemănătoare cu cele purtate de împărătesele bizantine.
Ziua mult așteptată de 15 octombrie 1922 a început cu o ploaie măruntă, sub un cer închis. Cortegiul regal a ajuns la catedrală în jur de ora 10. După sfințirea însemnelor regale (coroanele și buzduganul regelui), s-a trecut la ceremonia publică a încoronării. Ferdinand, urmând modelul napoleonian, s-a încoronat singur (foto jos), așezând apoi coroana și pe fruntea Mariei, „scumpa mea soție, părtașa suferințelor și bucuriilor Mele și ale Țării”, după cum avea să scrie monarhul în „Actul Comemorativ al Încoronării”, semnat imediat după ceremonie.
1946 - Hermann Göring, comandantul aviației militare a Germaniei naziste (Luftwaffe), s-a sinucis în închisoare, după ce a fost condamnat la moarte pentru crime de război și crime împotriva umanității în Procesul de la Nürnberg (n. 1893).
2003 - Shenzhou 5, prima misiune spaţială cu echipaj uman lansată de China. Astronautul Yang Liwei a înconjurat Pământul de 14 ori pe parcursul a 21 de ore.
2019 - A murit actrița de teatru şi film Tamara Buciuceanu-Botez (n. 1929)