Calendar 14 septembrie: 1472   ╚śtefan cel Mare s a c─âs─âtorit cu Maria de Mangop, a doua so╚Ťie a domnului Moldovei jpeg

Calendar 14 septembrie: 1472 - ╚śtefan cel Mare s-a c─âs─âtorit cu Maria de Mangop, a doua so╚Ťie a domnului Moldovei

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

786 - ÔÇ×Noaptea celor trei califiÔÇŁ: Harun al-Rashid ╚Öi-a ├«nceput domnia de calif abbasid dup─â decesul fratelui s─âu, al-Hadi. ├Än aceea╚Öi noapte s-a n─âscut fiul s─âu, viitorul calif al-Ma'mun.

1321 - A murit dramaturgul italian Dante Alighieri (n. 1265).

1472 - ╚śtefan cel Mare s-a c─âs─âtorit cu Maria de Mangop, a doua so╚Ťie a domnitorului Domnului Moldovei.

Dup─â cinci ani de v─âduvie, ╚śtefan cel Mare avea s─â se rec─âs─âtoreasc─â cu o prin┼úes─â ortodox─â, dintr-o ramur─â a neamului Paleologilor bizantini, anume familia princiar─â de Theodoro-Mangop. Pe numele ei Maria Asanina Paleologhina, noua doamn─â a Moldovei se ├«nrudea cu ┼úarii bulgari, dar ╚Öi cu ├«mp─âra┼úii din Trapezunt. Cununia lui ╚śtefan cel Mare cu Maria Asanina a avut loc ├«n zi de s─ârb─âtoare, la 14 septembrie 1472, de ├Än─âl┼úarea Sfintei Cruci, cu dezlegare de la mai-marii bisericii, pentru c─â era zi de post. Nici aceast─â c─âsnicie nu a fost de durat─â, ╚śtefan r─âm├ón├ónd din nou v─âduv dup─â cinci ani de convie┼úuire cu Maria Asanina.

Prinţesa bizantină a murit la 19 decembrie 1477 și a fost înmormântată la Putna, unde își doarme și astăzi somnul cel de veci. De pe urma acestei relaţii s-au născut doi băieţi, Bogdan și Ilie, dar amândoi au murit la vârste fragede. Despre Bogdan știm cu certitudine că se află înmormântat la Putna, piatra lui de mormânt fiind identificată în necropola domnească. Tot așa, și Ilie trebuie să fi fost înmormântat în aceeași necropolă, chiar dacă mormântul lui nu a fost identificat până astăzi.

1829 - Imperiul Otoman a semnat Tratatul de la Adrianopol cu Rusia, care a pus cap─ât ├«ncheie R─âzboiul Ruso-Turc (1828ÔÇô1829).

1847 - Statele Unite au ocupat Ciudad de Mexico, în timpul Războiului mexicano-american.

1895 - A fost inaugurat podul peste Dun─âre ├«ntre Fete┼čti ┼či Cernavod─â, cu o lungime de 4.088 metri, proiectat ┼či construit de inginerul Anghel Saligny. La acea vreme era cel mai lung pod din Europa Continental─â ┼či al treilea pod din lume.


Podul Regele Carol I jpg jpeg

1901 - După moartea lui William McKinley, Theodore Roosevelt a devenit, la 42 de ani, cel mai tânăr președinte al Statelor Unite.

1911 - Prim-ministrul rus Piotr Stolîpin a fost rănit grav într-o tentativă de asasinat și a murit patru zile mai târziu.

1917 - Rusia a fost proclamat─â oficial republic─â.

1928 - A fost inaugurat─â ÔÇ×Crucea Eroilor" de pe V├órful Caraiman din Mun╚Ťii Bucegi, monument ├«nchinat eroilor ceferi╚Öti c─âzu╚Ťi ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, construit ├«ntre anii 1926-1928, din ini╚Ťiativa Reginei Maria ╚Öi a Regelui Ferdinand I.


Crucea Caraiman   1931 1024x768 0 jpg jpeg

1940 - Regele Mihai I a semnat Decretul regal, prin care statul rom├ón a fost proclamat ÔÇ×Stat Na╚Ťional-LegionarÔÇŁ. Ion Antonescu a fost numit ÔÇ×Conduc─âtorulÔÇŁ statului legionar, iar conduc─âtorul Mi╚Öc─ârii Legionare, Horia Sima, a fost numit vicepre╚Öedinte al Consiliului de Mini╚Ötri ╚Öi ministru secretar de Stat.

1958 - La sf├ór╚Öitul primei lor ├«ntrevederi, pre╚Öedintele Charles de Gaulle ╚Öi cancelarul federal Konrad Adenauer au hot─âr├ót s─â pun─â cap─ât du╚Öm─âniei istorice ├«ntre Fran╚Ťa ╚Öi Germania.

1960 - S-a constituit ÔÇ×Organiza╚Ťia Statelor Exportatoare de PetrolÔÇŁ (OPEC).

1982 - Actri╚Ťa american─â Grace Kelly, prin╚Ťes─â de Monaco, a murit ├«n urma unui accident rutier (d. 1929).