Calendar 14 august: 1945   Mareșalul Philippe Pétain, conducătorul regimului de la Vichy, a fost condamnat la moarte prin împușcare jpeg

Calendar 14 august: 1945 - Mareșalul Philippe Pétain, conducătorul regimului de la Vichy, a fost condamnat la moarte prin împușcare

📁 Calendar
Autor: Redacția

1040 - Regele Duncan I al Scoției a fost ucis în luptă de trupele vărului său primar, Macbeth, care i-a luat locul pe tron.

1880 - A fost finalizat Domul din Köln, cea mai mare catedrală din Germania, la 632 de ani de la începerea construcției. Lovită de 14 bombe în cel de-al Doilea Război Mondial, catedrala a rămas în picioare într-un oraș distrus (foto jos).

cologne 63176 1280 jpg jpeg

1893 - Franța a devenit prima țară care a introdus numere de înmatriculare auto.

1914 - Mina de diamante The Big Hole de la Kimberley, Africa de Sud, a fost închisă. Din 1871, aici s-au excavat 22,5 milioane de tone de pământ și s-au obținut 2722 kg de diamante.

1914 - A început Bătălia din Lorena, ofensiva franceză nereușită din timpul Primului Război Mondial, pentru a recupera provincia Mosela de la Germania.

1941 - Anglia și SUA au semnat Carta Atlanticului, un document prin care și-au declarat țelurile politice comune. URSS a aderat la principiile Cartei în septembrie 1941.

1945 - Mareșalul Philippe Pétain, conducătorul regimului de la Vichy, a fost condamnat la moarte prin împușcare de un tribunal francez. Charles de Gaulle îi va comuta sentința la închisoare pe viață.

În august 1944, când Aliații se apropiau de Paris, germanii i-au dus pe Pétain și pe miniștrii guvernului de la Vichy în Germania, unde au pus bazele unui guvern francez în exil într-un castel al familiei Hohenzollern. Pétain a preferat să se întoarcă în Franța, știind că acolo va fi judecat pentru trădare. 

Pétain a refuzat să recunoască autoritatea tribunalului de judecată și a vorbit foarte puțin pe parcursul procesului (video jos). În apărarea sa, a declarat că, în acele circumstanțe extraordinare, a făcut tot ce a putut pentru a proteja interesele Franței, precum și supraviețuirea țării.

Cu o majoritate de 20 de voturi la 7, a fost condamnat pentru trădare și conspirație pentru răsturnarea Republicii, primind pedeapsa cu moartea. Apoi, cu o majoritate de 14 voturi (față de 13 voturi împotrivă), judecătorii au recomandat schimbarea pedepsei, dată fiind vârsta înaintată a acuzatului. De Gaulle, luând în considerare și meritele lui Pétain din timpul Primului Război Mondial, i-a comutat pedeapsa la închisoare pe viață.

După proces, Curtea de Judecată i-a anulat lui Pétain toate gradele și onorurile militare, cu excepția distincției de Mareșal al Franței, distincție oferită prin lege specială de Parlamentul Francez. Dat fiind principiul separării puterilor în stat, tribunalul, ca putere judecătorească, nu putea uzurpa puterile Parlamentului, anulând legea prin care Pétain devenise Mareșal.  


1947 - S-a realizat împărțirea Indiei, prin constituirea Pakistanului independent, stat cu majoritate musulmană.

1980 - Muncitorii polonezi de la șantierul naval din Gdańsk, conduși de Lech Wałęsa, au început o grevă, în urma căreia a fost înființat sindicatul Solidaritatea.

1988 - A murit pilotul de curse și anteprenorul italian Enzo Ferrari, fondatorul Scuderiei Ferrari și companiei auto cu acelaști nume (n. 1898).

1994 - Teroristul internațional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos Șacalul, a fost arestat în Sudan și extrădat în Franța.

2000 - Țarul Nicolae al II-lea și câțiva membri ai familiei imperiale, asasinați în anul 1918 de către bolșevici, au fost canonizați de către sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse.