Calendar 13 iulie: 1793   Jean Paul Marat, unul dintre cei mai radicali conducători ai Revoluției franceze, a fost înjunghiat de către Charlotte Corday jpeg

Calendar 13 iulie: 1793 - Jean Paul Marat, unul dintre cei mai radicali conducători ai Revoluției franceze, a fost înjunghiat de către Charlotte Corday

📁 Calendar
Autor: Redacția

1793 - Jean Paul Marat, unul dintre cei mai radicali conducători ai Revoluției franceze, a fost înjunghiat de către Charlotte Corday, o tânără de nici 25 de ani în momentul asasinatului, membră a unei familii aristocratice sărăcite. 

În 1793, Jean-Paul Marat avea aproape 50 de ani. Studiase medicina și fizica. A fost însă un doctor fără bolnavi și un fizician ratat. Astăzi, Marat este văzut doar ca ziarist și revoluționar, purtătorul de cuvânt al iacobinilor și învingătorul girondinilor. Marat a fost unul dintre cei care a văzut în Teroare o armă a revoluției. Iar el a fost un campion al acesteia.

Moartea violentă a acestui inchizitor nemilos l-a transformat însă într-un erou. Conform iacobinilor, el trebuia prezentat ca un sfânt al Revoluției. Funeraliile lui au durat 18 ore. Toată noaptea, mii de parizieni au defilat cu torțe în fața sicriului deputatului iacobin. Marat a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii cordelierilor, apoi, pe 25 noiembrie 1794 a fost mutat în Panteonul Franței.

1841 - A fost semnată Convenția Internațională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

1878 - A fost semnat Tratatul de la Berlin: Puterile europene au redesenat harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru și România au devenit complet independente de Imperiul Otoman.

1886 - S-a născut actrița Maria Ventura (d. 1954).

1897 - După doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetătorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel a fost forțată să aterizeze. Abia după 30 de ani, în vara anului 1930 doi pescari de pe baleniera Bratvaag au descoperit corpurile celor trei expediționari, perfect conservate în gheață. Șefului expediției, inginerul Andrée, îi lipsea însă capul, mâncat probabil de urși.

1908 - Femeile au concurat pentru prima dată la Jocurile Olimpice moderne.

1930 - În Uruguay, a început primul Campionat Mondial de fotbal.

1954 - A murit pictorița mexicană Frida Kahlo (n. 1907).

1966 - A murit Prințesa Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha, sora reginei Maria a României (n. 1884).

1977 - O pană de curent de 25 de ore a cauzat panică și haos în New York.

1985 - A avut loc (simultan la Londra și Philadelphia) celebrul concert Live Aid, organizat de Bob Geldof.