Calendar 12 mai: 113   A fost inaugurat─â Columna lui Traian, construit─â de arhitectul Apolodor din Damasc jpeg

Calendar 12 mai: 113 - A fost inaugurat─â Columna lui Traian, construit─â de arhitectul Apolodor din Damasc

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

113 - A fost inaugurat─â Columna lui Traian, construit─â de arhitectul Apolodor din Damasc.

Columna lui Traian, construit─â de arhitectul Apolodor din Damasc (60-129 d.Hr.), a fost inaugurat─â la 12 mai 113 d.Hr. ├«n Forul lui Traian, la Roma, situat─â fiind ├«n spatele cl─âdirii Basilica Ulpia, ├«ntre cele dou─â biblioteci, una pentru lucr─ârile de limb─â greac─â ┼či cealalt─â pentru cele latine. Columna a fost sculptat─â ├«n marmur─â de Carrara ┼či ├«n─âl┼úat─â pe un piedestal decorat la col┼úuri cu vulturi purt├ónd festoni. Pe suprafe┼úele postamentului apar arme dace ├«n basorelief, ├«n timp ce o coroan─â de lauri serve┼čte drept tor (mulur─â rotund─â, cu profilul convex, situat─â la baza sau la capitelul unei coloane ÔÇô n.r.). Acest monument este singurul bine p─âstrat ├«n Forul lui Traian, ├«n mijlocul unui c├ómp de ruine. 

Columna nu este doar o cronic─â figurat─â pentru imortalizarea r─âzboaielor daco-romane (101-102 ┼či 105-106 d.Hr.); ea a devenit, de asemenea, ┼či morm├óntul ├«mp─âratului, aici fiind depus─â cenu┼ča lui Traian, ├«n anul 117, ├«ntr-o urn─â de aur care era amplasat─â ├«ntr-o ├«nc─âpere sepulcral─â special amenajat─â ├«n vestibul. Un al treilea motiv al ridic─ârii monumentului e amintit ├«n inscrip┼úia ÔÇô laconic─â, pu┼úin deteriorat─â din pricina trecerii timpului, dar ├«nc─â vizibil─â ÔÇô de deasupra intr─ârii ├«n interiorul Columnei: acela de a ar─âta c├ót de ├«nalt era muntele care a fost s─âpat pentru a fi ridicate Forumul ┼či Columna.

124 de episoade din r─âzboaiele daco-romane ┼či peste 2.500 de personaje

Acest text lapidar ┼či modest se afl─â, ├«n mod evident, ├«n contradic┼úie ├«n raport cu m─âre┼úia ┼či splendoarea Columnei. ├Än─âl┼úimea total─â a Columnei lui Traian, f─âr─â statuie, este de 39,83 m. Baza Columnei, fusul ┼či capitelul au ├«mpreun─â 29,78 m, adic─â aproximativ 100 picioare romane [1]. L─ârgimea frizei la baz─â este de 0,89 m, iar sus, de 1,25 m; ├«n─âl┼úimea unui personaj este jos de 0,60 m, iar ├«n partea de sus de 0,90 m. Diferen┼úa ├«ntre sus ┼či jos este destinat─â pentru a compensa efectele de perspectiv─â. Banda sculptat─â prezint─â o lungime de 200 m, iar relieful este sculptat pe 404 de dale suport de marmur─â, f─âc├ónd parte din structura Columnei. Sunt reprezentate, ├«n total, 124 episoade din r─âzboaiele purtate de romani ├«mpotriva dacilor ┼či mai mult de 2.500 de personaje.

La nivelul soclului se p─âtrunde ├«n interiorul Columnei printr-o u┼č─â metalic─â ce d─â ├«ntr-un vestibul, de unde se poate urca, pe o scar─â interioar─â ├«n spiral─â, spre v├órful monumentului. Acolo se afla statuia ├«mp─âratului Traian, disp─ârut─â ├«n timp, ┼či care, ├«n anul 1598, a fost ├«nlocuit─â cu statuia de bronz a Sf├óntului Petru. Aceast─â scar─â este luminat─â cu ajutorul a 43 de mici deschideri rectangulare ce str─âpung destul de discret, din loc ├«n loc, grosimea peretelui de marmur─â a Columnei.

Napoleon Bonaparte a vrut să mute Columna la Paris, în Place Vendôme

Din complexul arhitectural pe care ├«l reprezenta odinioar─â Forul lui Traian, singurul monument r─âmas intact este Columna.  ├Än cursul Evului Mediu, distrugerea Forului lui Traian s-a accentuat din cauza faptului c─â o mare parte din pre┼úioasele marmuri colorate au fost luate pentru a fi reutilizate la diferite construc┼úii ┼či ├«n sculptura epocii. Columna lui Traian a fost salvat─â de un decret dat de Senatul roman, la 27 martie 1162, care pedepsea cu moartea pe oricine ar deteriora sau distruge acest monument l─âsat de Roma imperial─â noului ora┼č sf├ónt. Aceast─â solicitudine a fost men┼úinut─â doar pentru Columna lui Traian, dar, din p─âcate, nu era prev─âzut─â ┼či pentru alte zone ale Forului lui Traian, care au continuat s─â fie exploatate din ce ├«n ce mai mult, mai ales ├«n secolul al XVI-lea, pentru construc┼úia noilor biserici.

├Än perioada de apogeu a carierei militare ┼či politice a lui Napoleon Bonaparte, Columna lui Traian a fost pe punctul s─â fie demontat─â ┼či transportat─â la Paris pentru a fi ├«n─âl┼úat─â ├«n frumoasa Place Vend├┤me. Dar consilieri apropia┼úi ai lui Napoleon l-au convins s─â abandoneze acest proiect, considerat prea costisitor. Astfel, pentru construc┼úia viitoarei Colonne Vend├┤me (├«n 1810) au fost comandate ├«n str─âin─âtate materialele necesare pentru ridicarea ei la Paris. Iar Columna Traian─â a r─âmas ├«n continuare la Roma, pe locul ei ini┼úial.

1191 - Regele Richard I al Angliei s-a c─âs─âtorit cu Berengaria de Navara.

1364 - Universitatea Jagiellon─â, una dintre cele mai vechi din Europa, a fost inaugurat─â prin carta regal─â emis─â de regele Cazimir al III-lea al Poloniei.

1797 - Napoleon Bonaparte a cucerit Vene╚Ťia.

1820 - S-a n─âscut infirmiera britanic─â Florence Nightingale (d. 1910).

1907 - S-a n─âscut actri╚Ťa american─â Katharine Hepburn (d. 2003).


2 jpg jpeg

1925 - Paul von Hindenburg a fost investit ├«n func╚Ťia de pre╚Öedinte al Republicii de la Weimar.

1932 - La zece săptămâni după ce a fost răpit, copilul lui Charles Lindbergh a fost găsit mort în Hopewell, New Jersey, la doar câteva mile de casa familiei Lindbergh.

1935 - A murit mareșalul Józef Piłsudski, conducător de facto al celei de a Doua Republici Polone între anii 1926 - 1935 (n. 1867).

1965 - Nava spa╚Ťial─â sovietic─â Luna 5 s-a pr─âbu╚Öit pe Lun─â.

1972 - Forma╚Ťia britanic─â The Rolling Stones a lansat ÔÇ×Exile On Main StreetÔÇŁ, considerat cel mai bun album al lor.


1999 - A murit caricaturistul american Saul Steinberg (n. 1914).