Calendar 12 februarie: 1554   Lady Jane Grey, regin─â a Angliei pentru nou─â zile, a fost decapitat─â pentru tr─âdare jpeg

Calendar 12 februarie: 1554 - Lady Jane Grey, regin─â a Angliei pentru nou─â zile, a fost decapitat─â pentru tr─âdare

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1554 - Lady Jane Grey, regin─â a Angliei pentru nou─â zile (10 - 19 iulie 1553), a fost decapitat─â pentru tr─âdare (n. 1537).

Lady Jane Gray a fost a┼čezat─â pe tronul Angliei de intrigantul s─âu socru, deposedat─â de veri┼čoara sa, ├«nsetat─â de putere, ┼či condamnat─â la moarte de tr─âdarea propriului s─âu tat─â. ├Än diminea┼úa zilei de 12 februarie 1554, Jane a fost adus─â ├«n locul special amenajat ├«ntr-una dintre camerele Turnului Londrei. Cu pu┼úin timp ├«nainte a privit cum a fost adus ├«napoi, ├«ntr-o c─âru┼ú─â, corpul ne├«nsufle┼úit al so┼úului ei, care fusese executat pe un deal din apropiere. Netulburat─â de spectacolul ├«nfior─âtor, a ├«nfruntat moartea cu curaj. A ┼úinut un mic discurs, st─âruind la cei prezen┼úi s─â se roage pentru ea ┼či pentru c─â au fost orbi┼úi ┼či a ├«ngenuncheat pe paiele a┼čternute special ├«n acest scop si a rostit ultima rug─âciune. Fiind legat─â la ochi, pentru un moment calmul a p─âr─âsit-o observ├ónd c─â butucul nu era aproape. ÔÇ×Ce trebuie s─â fac ? Unde este?ÔÇŁ a ├«ntrebat panicat─â. ┼×i-a rec─âp─âtat ├«ns─â starea ├«n timp ce m├óinile i-au fost ghidate c─âtre acesta. C├óteva momente mai t├órziu toporul c─âzu retez├óndu-i capul dint-o singur─â lovitur─â timp ├«n care cu hot─âr├óre ┼či-a ├«ncredin┼úat sufletul ├«n m├óinile lui Dumnezeu. 

T├ón─âra Jane Gray ┼či-a tr─âit moartea ca pe ultima sa datorie fata de aceast─â lume vitreg─â a┼ča cum a acceptat f─âr─â cr├ócnire, dar cu re┼úinere numirea pe tronul Angliei , f─âr─â s─â ├«┼či fi dorit sau s─â fi cerut aceasta, fapt care a a┼čezat-o ├«n ingrata postur─â de tr─âd─âtoare ├«n fa┼úa poporului pe care se angaja chiar ├«n acel moment s─â ├«l slujeasc─â. 

A fost odat─â...

├Än 15 noiembrie 1553, t├ónara Jane Grey de doar 17 ani , devine cea mai t├ón─âr─â regin─â condamnat─â pentru tr─âdare ├«n istoria Marii Britanii. Procesul s─âu a avut loc ├«n Guildhall ├«n inima Londrei, fiind foarte umilitor , ├«n fa┼úa reprezentan┼úilor mul┼úimii. Pentru Jane consecin┼úa a fost catastrofal─â. 

Cum s-a ajuns aici? Cu numai patru luni mai devreme, c├ó┼úiva dintre cei mai puternici oameni din Londra au adus-o pe Jane , str─â-str─ânepoata lui Henry al VIIIÔÇôlea, ├«n Turnul Londrei, unde au proclamat-o regin─â. Dar acum iat-o fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cu acuzatorii ei, cele c├óteva zile de domnie fiindu-i ├«ncheiate definitiv, supravie┼úuirea ei at├órn─â de mila veri┼čoarei sale Mary I , ca de un singur fir de p─âr.

Seminţele spectaculoasei căderi în dizgraţie a tinerei regine au fost semănate , devreme în 1553 de unul dintre ultimele acte ale lui Edward al VI, ca rege al Angliei.

Edward, fiul lui Henry al VIII-lea din a treia c─âs─âtorie a acestuia cu Jane Seymour, a fost un protestant ├«nfocat, iar c├ónd a mo┼čtenit tronul ├«n urma tat─âlui s─âu, ca rege ├«n 1547 ┼či-a asumat imediat rolul de a impune reforme religioase poporului s─âu. Dar nu s-a mul┼úumit s─â apere Protestantismul c├ót a tr─âit . ┼×i-a dorit c─â acest lucru s─â continue ┼či dup─â moartea lui ┼či aceasta a ├«nsemnat ├«mpiedicarea succesiunii la tron a lui Mary, sora sa vitreg─â , mai ├«n v├órst─â, catolic─â ├«nr─âit─â. Solu┼úia pe care a g─âsit-o a fost s─â ├«ntocmeasc─â faimosul document: ÔÇ×Hot─âr├órea mea pentru succesiuneÔÇŁ , ├«n care a exclus de la domnie pe amandou─â surorile sale mai mari, vitrege: Mary ┼či Elisabeth, ambele din casatorii diferite anulate din vointa regelui, pe seama ilegitimit─â┼úii celor dou─â ( a┼ča cum a procedat ┼či tat─âl s─âu ├«naintea lui).

 Lady Jane Grey , protestant─â ca si Edward, care se afla in mod firesc abia pe al treilea loc ca posibil─â succesoare la tron, era nepoata lui Mary Tudor, fosta Regin─â a Fran┼úei si sora mai t├ón─âr─â a regelui Henry al VIII-lea. P─ârin┼úii acesteia fiind Henry Gray, Primul Duce de Suffolk si Lady Francis Brandon, fiica lui Mary Tudor, Jane fiind cea mai mare dintre cele trei fiice ale acestora. Aceasta s-a trezit dintr-o dat─â numit─â mo┼čtenitoarea tronului Regatului Britanic ┼či Irlandei.

Ce a f─âcut din testamentul lui Edward un act cu totul excep┼úional a fost faptul c─â acesta a fost orchestrat de c─âtre sfetnicul ┼čef al t├ón─ârului rege , John Dudley, Duce de Northumberland, om ambi┼úios, disperat s─â ├«┼či p─âstreze accesul la putere ceea ce ar fi fost inevitabil diminuat dac─â Mary ar fi urcat pe tron, pentru simplul fapt c─â aceasta ├«l dispre┼úuia din motive religioase, dar ┼či politice.

Obliga┼úii de credin┼ú─â 

Hotar├órea lui Edward a dat lui Northumberland oportunitatea nepre┼úuit─â de a-┼či ├«nt─âri pozi┼úia ÔÇô ├«n mai 1553 asta a ┼či f─âcut, l-a convins pe tat─âl lui Jane , naivul Duce de Suffolk, s─â o c─âs─âtoreasc─â pe Jane cu cel de-al patrulea fiu al s─âu , Guilford. Alian┼úa era o ├«ncercare de a cimenta leg─âtura de credin┼ú─â pentru ce urma s─â vin─â- ├«n special succesiunea tinerei Jane la tron, pentru care suportul lui Northumberland era esen╚Ťial. 

C├ónd, pe 6 iulie 1553 Edward al VI-lea moare de o infec┼úie la pl─âm├ón, schema lui Northumberland se potrive┼čte perfect. ┼×i la numai 4 zile de la moartea t├ón─ârului rege Jane este adus─â ├«n Turnul Londrei spre a fi proclamat─â formal regin─â.

Popula┼úia Londrei, care, ├«n majoritate cov├ór┼čitoare simpatiza cu reclamarea tronului de c─âtre Mary, prime┼čte ┼čocat─â ┼či ostil─â sucesiunea tinerei Jane la tron ÔÇô ├«n a┼ča m─âsur─â ├«nc├ót ambasadorul imperial a raportat c─â : ÔÇ× nimeni dintre cei prezen┼úi nu a ar─âtat vreun semn de bucurie.ÔÇŁ

Din p─âcate , Northumberland a judecat gre┼čit sus┼úinerea lui Mary ├«n r├óndul popula┼úiei ┼ú─ârii. Pe m─âsur─â ce zilele treceau , chemarea la tron a celei mai ├«n v├órst─â dintre fiicele lui Henry al VIII- lea r─âsuna din ce ├«n ce mai tare. Cur├ónd dorin┼úa poporului s-a impus. Pe 19 iulie la doar nou─â zile dup─â ce a fost proclamat─â regin─â Jane a fost detronat─â ├«n favoarea lui Mary.

Ajuns─â at├ót de cur├ónd la cap─âtul domniei , Jane ┼či so┼úul ei r─âm├ón ├«n Turn, prizonieri ├«n aceea┼či cl─âdire ├«n care au fost g─âzdui┼úi ├«nainte ca alte┼úe regale.

├Än timp ce ┼úara explodeaz─â de bucurie la succesiunea lui Mary I pu┼úini se mai g├óndeau la ├«ncurc─âtura ├«n care se afla Jane . De fapt mul┼úi puteau considera destinul s─âu ca fiind previzibil , p├ón─â la urm─â, de┼či f─âr─â voie, accept├ónd coroana ├«n pofida lui Mary, era un act de ├«nalt─â tr─âdare. Cu siguran┼ú─â urma s─â fie executat─â.

├Än inima ┼úinutului Kent, un personaj numit Sir Thomas Wyatt ┼či c├ó┼úiva prieteni de-ai s─âi pl─ânuiau o rebeliune care urm─ârea r─âsturnarea lui Mary ┼či ├«nlocuirea ei cu sora sa vitrega, Elisabeth. ┼×i in demersul lor, ei au recrutat un sus┼úin─âtor strategic, foarte apropiat de Jane ÔÇô chiar pe tat─âl ei.

Nu putem fi siguri de ce tatăl lui Jane a ales să se alature cauzei Revoltei Wyatt, dar un singur lucru e sigur: făcând aceasta, Ducele de Suffolk a expus viaţa fiicei sale la un risc mortal.

Cu siguran┼ú─â c─â Mary I nu a dorit execu┼úia lui Jane ┼či a f─âcut tot ce i-a stat ├«n putere s─â nu se ├«nt├ómple, dar din momentul ├«n care regina celor nou─â zile a fost detronat─â moartea a aruncat o umbr─â ├«ntunecat─â asupra ei. Ac┼úiunile tat─âlui ei au creat o realitate crud─â. Pentru Jane s├óngele regal pe care cele dou─â veri┼čoare ├«l ├«mp─âr┼úeau a fost o mo┼čtenire mortal─â, una pentru care ea a fost for┼úat─â s─â pl─âteasc─â pre┼úul cel mai scump. 


1709 - Marinarul sco╚Ťian Alexander Selkirk a fost salvat dup─â patru ani tr─âi╚Ťi ├«n singur─âtate pe insula Juan Fernandez. El a fost sursa de inspira╚Ťie a personajului Robinson Crusoe

1736 - ├Ämp─âr─âteasa Maria Terezia a Austriei s-a c─âs─âtorit cu Francisc ┼×tefan, duce de Lorena.

1804 - A murit filosoful german Immanuel Kant (n. 1724).

1809 - S-a născut Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (d. 1865).

1809 - S-a n─âscut naturalist englez Charles Darwin, autorul teoriei evolu╚Ťioniste (d. 1882)

1903 - Nava de expedi╚Ťie Antarctica, a exploratorului polar suedez Otto Nordenskj├Âld, prins─â ├«n ghea╚Ť─â, s-a scufundat ├«n Marea Weddell. To╚Ťi membri echipajului au ajuns pe Insula Paulet dup─â ╚Öaisprezece zile, de unde au fost salva╚Ťi zece luni mai t├órziu.


SS Antarctic jpg jpeg

1912 - Împăratul chinez Pu Yi a abdicat. Sfârșitul dinastiei Qing.

1912 - China a adoptat calendarul gregorian.

1919 - Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca Armata Română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare - Carei - Oradea - Salonta - Arad.

1923 - S-a n─âscut regizorul italian Franco Zeffirelli (d. 2019).

1924 - La New York are loc premiera lucr─ârii simfonice ÔÇ×Rapsodia albastr─âÔÇŁ, de George Gershwin.


1996 - Yasser Arafat a depus jur─âm├óntul ├«n calitate de prim pre╚Öedinte ales al Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale Palestiniene.

1999 - Președintele american Bill Clinton a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.