Calendar 11 ianuarie: 1923   Franţa şi Belgia au ocupat zona Ruhr, ca urmare a refuzului Germaniei de a plăti despăgubirile de război jpeg

Calendar 11 ianuarie: 1923 - Franţa şi Belgia au ocupat zona Ruhr, ca urmare a refuzului Germaniei de a plăti despăgubirile de război

📁 Calendar
Autor: Redacția

1600 - Împăratul Rudolf al II-lea a primit  solia lui Mihai Viteazul, condusă de banul Mihalcea, care cerea recunoaşterea domnului român ca principe al Transilvaniei.

1909 - Congresul Partidului Naţional Liberal l-a ales pe Ion I.C. Brătianu preşedinte al partidului.

1812 - S-a născut pictorul şi fotograful Carol Popp Szathmary (d. 1887)

1922 - Medicul canadian Frederick Banting şi fiziologul american Charles Best au folosit pentru prima dată insulina pentru tratamentul diabetului.

1923 - Franţa şi Belgia au ocupat zona Ruhr, ca urmare a refuzului Germaniei de a plăti despăgubirile de război.

Primul Razboi Mondial a luat sfarsit pe 28 iunie 1919, atunci cand a avut loc semnarea Tratatului de la Versailles. Germania, marele perdant, trebuia sa plateasca o suma de bani ca reparatii de razboi statelor atacate. Suma era undeva in jurul a 270 de miliarde de marci germane, insa aceasta suma a fost diminuata, ulterior, la 226 de miliarde de marci germane.Sub acest spectru, Germania ameninta cu insolventa in ideea ca, intr-o asemenea situatie, singurii care au ceva de pierdut sunt creditorii.

De data aceasta, Germania era supraindatorata dupa pierderea Primului Razboi Mondial si era presata de doua tipuri de creditori:cei care trebuiau sa primeasca banii sub forma reparatiilor si creditorii privati, care detineau datoria privata a guvernului german, a municipalitatilor, a bancilor sau a industriei. Aceasta datorie a crescut pana la 4 miliarde de dolari si doua treimi din aceasta datorie era detinuta de americani – banci, investitori si alti creditori.

Pentru nemti, aceasta situatie nu era deloc delicata si jonglau cu cele doua categorii de creditori. Mai intai, le spuneau celor care pompau bani in Germania ca daca acestia ar fi exonerati de reparatiilerazboiului, atunci ar putea sa isi plateasca datoriile. Apoi, discutau cu membrii guvernelor statelor carora trebuiau sa le achite reparatiile, punand problema in acest fel:veniti alaturi de noi, renuntati la datorii si noi o sa platim reparatiile de razboi.

Germania si-a sustinut aceasta politica pana cand a reusit sa ii faca pe creditori sa se certe intre ei. Pana la urma, frustrati, acestia au numit o comisie internationala de experti care sa examineze datoria Germaniei de ambele parti. Analiza lor urma sa arate care parte a datoriei poate fi achitata de nemti. Numai ca, in 1924, Germania era scufundata in datorie. Inflatia crescuse la un nivel colosal, asa ca datoria sa nu mai insemna nimic. Practic, Germania si-a provocat insolventa atat pe plan intern cat si pe plan extern, in conditiile in care bazinul Ruhr era ocupat de fortele belgiene si franceze.

1940 - La Leningrad, a avut loc premiera baletului „Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev.


1943 - A fost încheiat Protocolul germano-român, prin care guvernul condus de mareşalul Ion Antonescu se angaja să continue războiul, cu condiţia ca Germania să mărească ajutorul militar pentru echiparea unor noi unităţi, care să le înlocuiască pe cele pierdute sau decimate la Stalingrad, cotul Donului şi în Caucaz.

1946 - A fost proclamată Republica Albania.

2008 - A murit Sir Edmund Hillary, primul alpinist care a escaladat Everestul, pe 29 mai 1953 (n. 20 iulie 1919).

2009 - A murit cineastul Eric Rohmer, reprezentant al Noului Val din cinematografia franceză a anilor 1960 şi autor al multor comedii romantice.

Foto sus: Das Bundesarchiv Bild 183-R09876