Calendar 1 octombrie: 331 î Hr    Bătălia de la Gaugamela: Victoria decisivă a lui Alexandru cel Mare împotriva Imperiului Ahemenid jpeg

Calendar 1 octombrie: 331 î.Hr. - Bătălia de la Gaugamela: Victoria decisivă a lui Alexandru cel Mare împotriva Imperiului Ahemenid

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

331 î.Hr. - Bătălia de la Gaugamela: Victoria decisivă a lui Alexandru cel Mare împotriva Imperiului Ahemenid.

Marea b─âtalie, pe care Darius al III-lea, regele Ahemenid al Persiei, a dorit cu ardoare s─â o evite, sau cel pu┼úin s─â o am├óne, s-a dat la Gaugamela, ├«n Irakul de ast─âzi, la est de ora┼čul actual Mosul. Armata lui Darius era enorm─â. Conduc─âtorul s─âu dorea s─â dea b─ât─âlia pe c├ómp deschis. El avea solda┼úi din Bactria, Susa, Arachosia, Eubeea, dar ┼či mezi, par┼úi, cappadocieni, sirieni... Quintus Curtius Rufus, istoric roman care a scris ├«n vremea ├«mparatului Claudius (41-54 d. Hr), relateaz─â c─â Alexandru fu sf─âtuit s─â dea atacul noaptea, dar acesta respinse categoric planul deoarece credea c─â este o metod─â demn─â de oamenii la┼či.

Lupta de la Gaugamela a fost cr├óncen─â, c─âci persanii erau mul┼úi ┼či realizau c├ót de greu este s─â alunge invadatorul din patria lor. Cu toate sfor┼ú├órile, ei nu au ├«nvins. Darius, speriat de furia cu care macedonenii ┼či alia┼úii lor luptau, a fost nevoit s─â fug─â, aleg├ónd o cale ru┼činoas─â, sper├ónd probabil c─â se va putea reorganiza pentru o viitoare confruntare mai favorabil─â lui. Dar lucrul acesta nu va mai fi posibil. Darius va fi ucis de unul dintre satrapii care ├«l urma-Bessus pe numele s─âu, care a fost pedepsit cu moartea de c─âtre macedoneni pentru fapta sa. Rufus poveste┼čte astfel finalul episodului de la Gaugamela: 

ÔÇ×Cine ┼či-ar putea ├«nchipui cu mintea, sau zugr─âvi prin cuvinte at├ótea ├«ntors─âturi ale soartei, acest cumplit m─âcel al trupelor ├«nvinse, dezastrul ┼či pieirea fie r├ónd pe r├ónd a c├óte unuia, fie a tuturora laolalt─â? ├Än acea singur─â zi soarta gr─âm─âdit evenimente aproape ale unui veac de existen┼ú─â.ÔÇŁ

E╚Öecul lui Darius al III-lea a dus la pr─âbu┼čirea Imperiului Persan, ╚Öi la ├«nceputul perioadei elenistice, domina╚Ťia cultural─â greceasc─â, cu impact deosebit asupra culturii europene ╚Öi nu numai.

1800 - Spania a cedat Fran╚Ťei provincia Louisiana din America de Nord, ├«n baza tratatului de la San Ildefonso. Dup─â trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite.

1875 - Ion Creang─â a debutat ├«n ÔÇ×Convorbiri literare" cu ÔÇ×Soacra cu trei nuroriÔÇŁ (13 octombrie stil nou).

1908 - Henry Ford a ├«nceput comercializarea primului automobil de serie, denumit ÔÇ×Model TÔÇŁ. Pre╚Ťul acestui vehicul era, la vremea respectiv─â, de 825 dolari.

1921 - S-a n─âscut fotbalistul Angelo Niculescu, antrenorul care a condus na╚Ťionala de fotbal la Campionatul Mondial din 1970 (d. 2015).

1924 - Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian.

1928 - Uniunea Sovietic─â a introdus primul s─âu plan cincinal.

1946 - S-a ├«ncheiat primul ╚Öi cel mai cunoscut Proces de la Nuremberg (Procesul Principalilor Criminali de R─âzboi ├«n fa╚Ťa Tribunalului Militar Interna╚Ťional), ├«n care au fost judeca╚Ťi 24 dintre cei mai importan╚Ťi lideri ai Germaniei naziste, at├ót captura╚Ťi c├ót ╚Öi ├«n contumacie. 


Nuremberg Trials jpg jpeg

1949 - Liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Popular─â Chinez─â.

1975 - Muhammad Ali și-a apărat titlul mondial la box categoria grea împotriva lui Joe Frazier, în Filipine.


2012 - A murit istoricul britanic Eric Hobsbawm (n. 1917).

2018 - A murit c├ónt─âre╚Ťul, actorul ╚Öi compozitorul francez Charles Aznavour (n. 1924).