Calendar 1 octombrie: 331 î Hr    Bătălia de la Gaugamela: Victoria decisivă a lui Alexandru cel Mare împotriva Imperiului Ahemenid jpeg

Calendar 1 octombrie: 331 î.Hr. - Bătălia de la Gaugamela: Victoria decisivă a lui Alexandru cel Mare împotriva Imperiului Ahemenid

📁 Calendar
Autor: Redacția

331 î.Hr. - Bătălia de la Gaugamela: Victoria decisivă a lui Alexandru cel Mare împotriva Imperiului Ahemenid.

Marea bătalie, pe care Darius al III-lea, regele Ahemenid al Persiei, a dorit cu ardoare să o evite, sau cel puţin să o amâne, s-a dat la Gaugamela, în Irakul de astăzi, la est de oraşul actual Mosul. Armata lui Darius era enormă. Conducătorul său dorea să dea bătălia pe câmp deschis. El avea soldaţi din Bactria, Susa, Arachosia, Eubeea, dar şi mezi, parţi, cappadocieni, sirieni... Quintus Curtius Rufus, istoric roman care a scris în vremea împaratului Claudius (41-54 d. Hr), relatează că Alexandru fu sfătuit să dea atacul noaptea, dar acesta respinse categoric planul deoarece credea că este o metodă demnă de oamenii laşi.

Lupta de la Gaugamela a fost crâncenă, căci persanii erau mulţi şi realizau cât de greu este să alunge invadatorul din patria lor. Cu toate sforţârile, ei nu au învins. Darius, speriat de furia cu care macedonenii şi aliaţii lor luptau, a fost nevoit să fugă, alegând o cale ruşinoasă, sperând probabil că se va putea reorganiza pentru o viitoare confruntare mai favorabilă lui. Dar lucrul acesta nu va mai fi posibil. Darius va fi ucis de unul dintre satrapii care îl urma-Bessus pe numele său, care a fost pedepsit cu moartea de către macedoneni pentru fapta sa. Rufus povesteşte astfel finalul episodului de la Gaugamela: 

„Cine şi-ar putea închipui cu mintea, sau zugrăvi prin cuvinte atâtea întorsături ale soartei, acest cumplit măcel al trupelor învinse, dezastrul şi pieirea fie rând pe rând a câte unuia, fie a tuturora laolaltă? În acea singură zi soarta grămădit evenimente aproape ale unui veac de existenţă.”

Eșecul lui Darius al III-lea a dus la prăbuşirea Imperiului Persan, și la începutul perioadei elenistice, dominația culturală grecească, cu impact deosebit asupra culturii europene și nu numai.

1800 - Spania a cedat Franței provincia Louisiana din America de Nord, în baza tratatului de la San Ildefonso. După trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite.

1875 - Ion Creangă a debutat în „Convorbiri literare" cu „Soacra cu trei nurori” (13 octombrie stil nou).

1908 - Henry Ford a început comercializarea primului automobil de serie, denumit „Model T”. Prețul acestui vehicul era, la vremea respectivă, de 825 dolari.

1921 - S-a născut fotbalistul Angelo Niculescu, antrenorul care a condus naționala de fotbal la Campionatul Mondial din 1970 (d. 2015).

1924 - Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian.

1928 - Uniunea Sovietică a introdus primul său plan cincinal.

1946 - S-a încheiat primul și cel mai cunoscut Proces de la Nuremberg (Procesul Principalilor Criminali de Război în fața Tribunalului Militar Internațional), în care au fost judecați 24 dintre cei mai importanți lideri ai Germaniei naziste, atât capturați cât și în contumacie. 


Nuremberg Trials jpg jpeg

1949 - Liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză.

1975 - Muhammad Ali și-a apărat titlul mondial la box categoria grea împotriva lui Joe Frazier, în Filipine.


2012 - A murit istoricul britanic Eric Hobsbawm (n. 1917).

2018 - A murit cântărețul, actorul și compozitorul francez Charles Aznavour (n. 1924).