Calendar 1 martie: 1950   Savantul german Klaus Fuchs a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS jpeg

Calendar 1 martie: 1950 - Savantul german Klaus Fuchs a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS

📁 Calendar
Autor: Redacția

1562 - Începutul războaielor religioase franceze: peste 1.000 de hughenoți au fost masacrați de catolici la Wassy.

1565 - A fost fondat orașul Rio de Janeiro.

1810 - S-a născut compozitorul și pianistul polonez Frédéric Chopin (d. 1849).


1812 - S-a născut medicul Nicolae Kretzulescu, prim-ministru al Principatelor Unite (d. 1900).

1837 - S-a născut scriitorul Ion Creangă (d. 1889).

1872 - A fost înființat primul parc național din lume, Yellowstone, în Statele Unite ale Americii.

1898 - S-a născut istoricul și arheologul Constantin Daicoviciu, membru al Academiei Române (d. 1973).

1944 - La Teatrul Alhambra din București, a avut loc premiera piesei „Steaua fără nume", de Mihail Sebastian.

1950 - Savantul german Klaus Fuchs a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS.

Fizicianul german Klaus Fuchs a lucrat pentru Anglia la proiectul fabricării bombei atomice, pasând informațiile importante Uniunii Sovietice. Ulterior, va fi trimis în SUA în calitate de cercetător de prim rang în cadru proiectului Manhattan.

Din 1944 va lucra în Mexic la proiectul fabricării bombei cu hidrogen, transmițând Uniunii Sovietice date importante privind producția de uranium a SUA precum și numărul de bombe aflate în posesia americanilor. Va fi interogat de englezi în urma întoarcerii sale în Marea Britanie, fiind găsit vinovat de transmiterea de informații secrete unei națiuni-prietene și condamnat la 14 ani de închisoare. Cu toate acestea, nu a executat decât nouă ani din pedeapsă, mutându-se în Germania, unde va trăi până la sfârșitul vieții sale.

Fuchs a fost recrutat de faimosul spion sovietic Aleksader Feklisov. În memoriile sale, Feklisov spune că Fuchs ar fi fost cel mai important spion pe care l-a avut vreodată Uniunea Sovietică în cursa pentru arma atomică, și că ar fi fost un „comunist dedicat”, un „erou” care a fost abandonat de sovietici.

După părerea lui Feklisov, aportul lui Fuchs a fost „cel mai important” pentru realizarea armei atomice pentru Uniunea Sovietică, căci ar scurtat perioada de dezvoltare a acesteia cu 4-5 ani și a făcut ca să fie economisite milioane de dolari. După alte opinii, importanța informațiilor furnizate de Fuchs a fost exagerată, avansul pe care l-a oferit fiind de numai 12-18 luni. 

Informațiile sale se refereau la prima bombă cu uraniu și plutoniu, pentru care Fuchs a oferit toată baza teoretică. La început, când s-au primit informațiile lui Fuchs transmise de Feklisov, acestea  nu s-au bucurat de prea multă încredere. Astfel, Lavrenti Beria, responsabil pentru proiectul producerii bombei atomice sovietice, a fost rezervat, afirmând că acestea pot fi false, putând duce la irosirea de bani și timp. Doar atunci când savanții sovietici, în primul rând unul din conducătorii proiectului sovietic, Kurchatov, au confirmat că datele sunt reale, Beria și-a schimbat opinia, afirmând că  aceste date reprezintă „progres al științei”. 

Feklisov descrie în memoriile sale profilul ideologic și moral al lui Fuchs. Îl consideră pe Fuchs un comunist care credea sincer că această orânduire este cel mai înalt stadiu al umanității, dat fiind că proprietatea este sursa exploatării. Îl aseamănă pe Fuchs cu Thomas Morus, autorul „Utopiei”.

Pe plan politic, Fuchs era împotriva monopolului american, opinie pe care o împărtășeau și alți oameni de știință. Nu a fost doar un trădător, dat fiind că poate datorită lui nu a avut loc un conflict nuclear, de exemplu în împrejurările legate de participarea trupelor chineze în războiul din Coreea de nord sau de „criza rachetelor”.

Pe plan profesional, Fuchs ar fi fost după părerea lui Feklisov, „ideal for the job” („ideal în profesia sa”), o personalitate foarte „inspirată în munca sa”, în ultimă instanță, din toate punctele de vedere, un „revoluționar”.

În afară de aceasta, Fuchs și-a avut principiile sale morale. Atunci când Feklisov l-a întrebat de ce nu se căsătorește, acesta i-a răspuns că nu vrea ca oprobriul să cadă asupra soției și copiilor săi. Atunci când Klaus Fuchs a fost încarcerat în Berlin, Feklisov l-a vizitat în mai multe rânduri.

1954 - Castle Bravo, cea mai puternică bombă atomică detonată de SUA, a explodat în zona atolului Bikini din Pacific. 


Castle Bravo Blast jpg jpeg