Calendar 1 martie: 1950   Savantul german Klaus Fuchs a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS jpeg

Calendar 1 martie: 1950 - Savantul german Klaus Fuchs a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1562 - ├Änceputul r─âzboaielor religioase franceze: peste 1.000 de hugheno╚Ťi au fost masacra╚Ťi de catolici la Wassy.

1565 - A fost fondat orașul Rio de Janeiro.

1810 - S-a n─âscut compozitorul ╚Öi pianistul polonez Fr├ęd├ęric Chopin (d. 1849).


1812 - S-a n─âscut medicul Nicolae Kretzulescu, prim-ministru al Principatelor Unite (d. 1900).

1837 - S-a n─âscut scriitorul Ion Creang─â (d. 1889).

1872 - A fost ├«nfiin╚Ťat primul parc na╚Ťional din lume, Yellowstone, ├«n Statele Unite ale Americii.

1898 - S-a născut istoricul și arheologul Constantin Daicoviciu, membru al Academiei Române (d. 1973).

1944 - La Teatrul Alhambra din Bucure╚Öti, a avut loc premiera piesei ÔÇ×Steaua f─âr─â nume", de Mihail Sebastian.

1950 - Savantul german Klaus Fuchs a fost condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS.

Fizicianul german Klaus Fuchs a lucrat pentru Anglia la proiectul fabric─ârii bombei atomice, pas├ónd informa╚Ťiile importante Uniunii Sovietice. Ulterior, va fi trimis ├«n SUA ├«n calitate de cercet─âtor de prim rang ├«n cadru proiectului Manhattan.

Din 1944 va lucra ├«n Mexic la proiectul fabric─ârii bombei cu hidrogen, transmi╚Ť├ónd Uniunii Sovietice date importante privind produc╚Ťia de uranium a SUA precum ╚Öi num─ârul de bombe aflate ├«n posesia americanilor. Va fi interogat de englezi ├«n urma ├«ntoarcerii sale ├«n Marea Britanie, fiind g─âsit vinovat de transmiterea de informa╚Ťii secrete unei na╚Ťiuni-prietene ╚Öi condamnat la 14 ani de ├«nchisoare. Cu toate acestea, nu a executat dec├ót nou─â ani din pedeaps─â, mut├óndu-se ├«n Germania, unde va tr─âi p├ón─â la sf├ór╚Öitul vie╚Ťii sale.

Fuchs a fost recrutat de faimosul spion sovietic Aleksader Feklisov. ├Än memoriile sale, Feklisov spune c─â Fuchs ar fi fost cel mai important spion pe care l-a avut vreodat─â Uniunea Sovietic─â ├«n cursa pentru arma atomic─â, ╚Öi c─â ar fi fost un ÔÇ×comunist dedicatÔÇŁ, un ÔÇ×erouÔÇŁ care a fost abandonat de sovietici.

Dup─â p─ârerea lui Feklisov, aportul lui Fuchs a fost ÔÇ×cel mai importantÔÇŁ pentru realizarea armei atomice pentru Uniunea Sovietic─â, c─âci ar scurtat perioada de dezvoltare a acesteia cu 4-5 ani ╚Öi a f─âcut ca s─â fie economisite milioane de dolari. Dup─â alte opinii, importan╚Ťa informa╚Ťiilor furnizate de Fuchs a fost exagerat─â, avansul pe care l-a oferit fiind de numai 12-18 luni. 

Informa╚Ťiile sale se refereau la prima bomb─â cu uraniu ╚Öi plutoniu, pentru care Fuchs a oferit toat─â baza teoretic─â. La ├«nceput, c├ónd s-au primit informa╚Ťiile lui Fuchs transmise de Feklisov, acestea  nu s-au bucurat de prea mult─â ├«ncredere. Astfel, Lavrenti Beria, responsabil pentru proiectul producerii bombei atomice sovietice, a fost rezervat, afirm├ónd c─â acestea pot fi false, put├ónd duce la irosirea de bani ╚Öi timp. Doar atunci c├ónd savan╚Ťii sovietici, ├«n primul r├ónd unul din conduc─âtorii proiectului sovietic, Kurchatov, au confirmat c─â datele sunt reale, Beria ╚Öi-a schimbat opinia, afirm├ónd c─â  aceste date reprezint─â ÔÇ×progres al ╚Ötiin╚ŤeiÔÇŁ. 

Feklisov descrie ├«n memoriile sale profilul ideologic ╚Öi moral al lui Fuchs. ├Äl consider─â pe Fuchs un comunist care credea sincer c─â aceast─â or├ónduire este cel mai ├«nalt stadiu al umanit─â╚Ťii, dat fiind c─â proprietatea este sursa exploat─ârii. ├Äl aseam─ân─â pe Fuchs cu Thomas Morus, autorul ÔÇ×UtopieiÔÇŁ.

Pe plan politic, Fuchs era ├«mpotriva monopolului american, opinie pe care o ├«mp─ârt─â╚Öeau ╚Öi al╚Ťi oameni de ╚Ötiin╚Ť─â. Nu a fost doar un tr─âd─âtor, dat fiind c─â poate datorit─â lui nu a avut loc un conflict nuclear, de exemplu ├«n ├«mprejur─ârile legate de participarea trupelor chineze ├«n r─âzboiul din Coreea de nord sau de ÔÇ×criza rachetelorÔÇŁ.

Pe plan profesional, Fuchs ar fi fost dup─â p─ârerea lui Feklisov, ÔÇ×ideal for the jobÔÇŁ (ÔÇ×ideal ├«n profesia saÔÇŁ), o personalitate foarte ÔÇ×inspirat─â ├«n munca saÔÇŁ, ├«n ultim─â instan╚Ť─â, din toate punctele de vedere, un ÔÇ×revolu╚ŤionarÔÇŁ.

├Än afar─â de aceasta, Fuchs ╚Öi-a avut principiile sale morale. Atunci c├ónd Feklisov l-a ├«ntrebat de ce nu se c─âs─âtore╚Öte, acesta i-a r─âspuns c─â nu vrea ca oprobriul s─â cad─â asupra so╚Ťiei ╚Öi copiilor s─âi. Atunci c├ónd Klaus Fuchs a fost ├«ncarcerat ├«n Berlin, Feklisov l-a vizitat ├«n mai multe r├ónduri.

1954 - Castle Bravo, cea mai puternic─â bomb─â atomic─â detonat─â de SUA, a explodat ├«n zona atolului Bikini din Pacific. 


Castle Bravo Blast jpg jpeg