Calendar 1 mai: 1890   A fost s─ârb─âtorit─â pentru prima dat─â Ziua Interna╚Ťional─â a Muncii jpeg

Calendar 1 mai: 1890 - A fost s─ârb─âtorit─â pentru prima dat─â Ziua Interna╚Ťional─â a Muncii

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

305 - Sf├ór╚Öitul primei tetrarhii: ├Ämp─âra╚Ťii romani Diocle╚Ťian ╚Öi Maximian au renun╚Ťat la demnitatea de augu╚Öti, locul lor fiind luat de Galerius ╚Öi Constan╚Ťiu I.

1359 - Patriarhia din Constantinopol a recunoscut Mitropolia Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș.

1786 - La Teatrul Cur╚Ťii Imperiale din Viena, a avut loc premiera operei comice ÔÇ×Nunta lui FigaroÔÇŁ, W. A. Mozart.


1873 - A murit misionarul sco╚Ťian David Livingstone (n. 1813).

1890 - A fost s─ârb─âtorit─â pentru prima dat─â Ziua Interna╚Ťional─â a Muncii.  

Ziua Interna╚Ťional─â a Muncii s─ârb─âtore╚Öte lupta muncitorilor pentru reducerea normei orare zilnice de lucru la 8 ore. ├Än 1884, o federa╚Ťie sindical─â american─â (Federation of Organized Trades and Labor Unions) ╚Öi-a stabilit ob╚Ťinerea acestui obiectiv p├ón─â la la 1 mai 1886. Cum aceast─â dat─â se apropia ╚Öi nu se ob╚Ťinuser─â concesiile dorite de la patronate, sindicatele americane au decis declan╚Öarea unei greve generale.

Pe 1 mai 1886, aproximativ 500 000 muncitori americani au participat la greve ╚Öi proteste ├«n cele mai mari ora╚Öe industriale din ╚Ťar─â. Cele mai importante manifesta╚Ťii au avut loc la Chicago, unde au avut loc mai multe proteste, la care au participat circa 80.000 de muncitori.

Printre muncitorii care au participat la greva general─â din 1 mai 1886 s-au num─ârat ╚Öi cei de la Uzina de Ma╚Öini Agricole McCormick. Ace╚Ötia aveau o rela╚Ťie tensionat─â cu patronatul de mai mul╚Ťi ani. Muncitorii au fost ataca╚Ťi de sp─ârg─âtorii de grev─â ╚Öi de angaja╚Ťii unor firme de paz─â la protestele precedente, iar sindicali╚Ötii fuseser─â concedia╚Ťi ├«nc─â din luna februarie 1886. Interven╚Ťia brutal─â a Poli╚Ťiei a condus la moartea a doi muncitori ╚Öi la r─ânirea altora.

În 1888, American Federation of Labor (AFL) a hotărât să reia campania pentru reducerea programului de lucru. Sindicaliștii americani au ales ziua de 1 mai 1890, pentru intra în grevă pentru programul de lucru de opt ore.
Pre╚Öedintele AFL, Samuel Gompers, a scris Primului Congres al celei de a Doua Interna╚Ťionale Socialiste, ├«ntrunit la Paris. El a informat despre planurile AFL ╚Öi a propus o lupt─â interna╚Ťional─â pentru programul de lucru universal de 8 ore.

Interna╚Ťionala Socialist─â a acceptat planurile lui Gompers ╚Öi a adoptat o rezolu╚Ťie prin care cerea o demonstra╚Ťie interna╚Ťional─â pentru ca muncitorii de pretutindeni s─â cear─â program de lucru de opt ore. Congresul s-a raliat astfel planurilor sindicali╚Ötilor americani ╚Öi a adoptat ziua de 1 mai 1890 ca dat─â pentru aceast─â demonstra╚Ťie. Ziua de 1 mai a fost aleas─â ╚Öi pentru a cinsti memoria victimelor grevelor din mai 1886 de la Chicago.

Ziua Interna╚Ťional─â a Muncii a fost s─ârb─âtorit─â pentru prima dat─â pe 1 mai 1890, prin demonstra╚Ťii la care au participat muncitori din toat─â lumea, care au cerut reducerea programului zilnic de munc─â la 8 ore.

Treptat, 1 mai a devenit zi s─ârb─âtoare ├«n majoritatea ╚Ť─ârilor din lume. ├Än mod paradoxal, printre excep╚Ťiile notabile se se num─âr─â ╚Ťara de origine a acestei s─ârb─âtori. Statele Unite ╚Öi Canada s─ârb─âtoresc Ziua Muncii (Labor Day ├«n englez─â sau F├¬te du Travail ├«n francez─â) ├«n prima zi de luni din septembrie. 

1919 - Guvernul sovietic și cel ucrainean au adresat guvernului român două ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1923 - S-a născut regizorul și desenatorul Ion Popescu-Gopo (d. 1989).

1941 - Filmul ÔÇ×Cet─â╚Ťeanul KaneÔÇŁ, regizat de Orson Welles, a avut premiera la New York.

1945 - Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice ├«n timpul regimului nazist, ╚Öi so╚Ťia sa, Magda, s-au sinucis dup─â ce ╚Öi-au ucis cei 6 copii.

1967 - Elvis Presley s-a c─âs─âtorit cu Priscilla Beaulieu.


Elvis jpg jpeg

1994 - Pilotul brazilian Ayrton Senna a murit în urma unui accident din petrecut în timpul Marelui Premiu al statului San Marino.

2004 - Cea mai mare extindere din istoria Uniunii Europene: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceh─â, Slovacia, Slovenia ╚Öi Ungaria au aderat la UE.

2011 - Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la Vatican de succesorul s─âu, Papa Benedict al XVI-lea.