Calendar 1 ianuarie: 45 î Hr    Calendarul iulian a intrat în vigoare în Imperiul Roman jpeg

Calendar 1 ianuarie: 45 î.Hr. - Calendarul iulian a intrat în vigoare în Imperiul Roman

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

45 î.Hr. - Calendarul iulian a intrat în vigoare în Imperiul Roman, data de 1 ianuarie fiind stabilită drept prima zi a noului an.

Rota╚Ťia P─âm├óntului ├«n jurul Soarelui se realizeaz─â ├«n 365, 242 de zile, un num─âr nu foarte u╚Öor de transpus ├«ntr-un calendar. Drept urmare, multe civiliza╚Ťii antice au recurs la ad─âugarea unor zile sau chiar luni pentru a-╚Öi ajusta calendarele. Calendarele timpurii se bazau pe lunile lunare, care ├«nsumau 29,5 zile. Dar un an calculat astfel ajunge doar la 354 de zile.

Discrepan╚Ťa avea efecte nefaste asupra evenimentelor anuale ÔÇô festivaluri, s─ârb─âtori agricole, procesiuni religioase ╚Öi alte date importante ÔÇô care odat─â cu trecerea anilor ajungeau s─â fie decalate ╚Öi s─â nu se mai racordeze la perioadele care le erau destinate. Civiliza╚Ťii precum cea roman─â au ├«ncercat s─â adauge luni calendarului pentru a-i corecta deficitul, o solu╚Ťie ├«ns─â nu foarte productiv─â pentru c─â producea haos ├«n multe aspecte, de la s─ârb─âtorile religioase p├ón─â la organizarea t├órgurilor. Ca s─â nu mai vorbim c─â era o societate sofisticat─â, ├«n care se pl─âteau chirii, se stabileau dob├ónzi, tot felul de astfel de chestiuni care puteau fi afectate. Mai mult, problema s-a agravat ├«n momentul ├«n care oficialii responsabili de administrarea calendarului au ├«nceput s─â-l foloseasc─â ├«n scopuri politice, de pild─â prin extinderea mandatelor favori╚Ťilor lor. Calendarul putea s─â devieze at├ót de tare ├«nc├ót s─â ai parte de serb─ârile recoltei ├«n momentul c├ónd se punea de fapt r─âsadurile. Oamenii nu considerau calendarul ca fiind ceva foarte stabil ╚Öi solid, a╚Öa cum facem noi, ╚Öi totu╚Öi situa╚Ťia era sc─âpat─â de sub control.

Reforma a sosit la Roma și apoi în toată lumea vestică prin intermediul egiptenilor, care alături de babilonieni și mayași au fost printre primii care au determinat lungimea reală a anului solar. Egiptul a adoptat sistemul cu anul bisect, adăugând o zi la fiecare patru ani, în timpul dinastiei grecești a Ptolemeilor (305-30 a.Hr.). Ultimul suveran al dinastiei Ptolemeilor, Cleopatra, a fost oarecum responsabilă de introducerea sistemului și la romani din pricina legăturii cu Iulius Caesar. În anul 46 a.Hr., Caesar a introdus mai întâi un an de 445 de zile, supranumit anul confuziei, pentru a corecta dintr-o dată deficitele acumulate și a pregăti calendarul reformat.

Calendarul iulian a reorganizat timpul ├«ntr-un sistem cu 12 luni ╚Öi 365 de zile, cuprinz├ónd a╚Öadar ╚Öi anul bisect. Era o ├«mbun─ât─â╚Ťire considerabil─â, dar cu un mic defect. Sfertul de zi pe care ├«l ad─âuga anul bisect era ceva mai mare dec├ót r─âm─â╚Öi╚Ťa de 0, 242 dintr-o zi ├«n anul solar. Diferen╚Ťa infim─â prelungea anul solar cu circa 11 minute, rezult├ónd ├«ntr-o discrepanta de o zi ├«ntreag─â la fiecare 128 de ani. Din aceasta cauz─â calendarul iulian a deviat cu 10 zile p├ón─â ├«n secolul al XVI-lea. Situa╚Ťia i-a atras aten╚Ťia papei Grigore al XIII-lea, pe care astronomii s─âi ├«l convinseser─â c─â practic toate s─ârb─âtorile cre╚Ötine erau celebrate ├«n zile gre╚Öite. Papa a introdus propriul calendar ├«n 1582, stabilind ca numai unul din patru ÔÇ×ani seculariÔÇŁ s─â fie bisect. Adic─â 2000 ╚Öi 2400 de pild─â sunt ani bisec╚Ťi, dar 2100, 2200 ╚Öi 2300 nu. Calendarul gregorian a fost treptat adoptat de aproape toat─â lumea, r─âm├ón├ónd ├«n uz ╚Öi azi.

404 - La Roma, a avut loc ultima competi╚Ťie cunoscut─â de gladiatori.

630 - Profetul Mahomed și armata sa au plecat către orașul Mecca, pe care îl vor captura fără vărsare de sânge.

990 - Rusia Kievean─â a adoptat calendarul iulian.

1432 - A murit Alexandru cel Bun, domn al Moldovei.

1449 - S-a n─âscut Lorenzo de Medici (Magnificul), conduc─âtor al Republicii Florentine ├«n timpul Rena┼čterii italiene (d. 1492).

1502 - Amerigo Vespucci a debarcat în zona cunoscută astăzi ca Rio de Janeiro.

1788 - Cel mai vechi ziar din Marea Britanie, publicat anterior sub numele ÔÇ×The Daily Universal RegisterÔÇŁ, ╚Öi-a schimbat numele ├«n ÔÇ×The TimesÔÇŁ.

1808 - Importul sclavilor în Statele Unite ale Americii a fost interzis.

1818 - A fost publicat─â prima edi╚Ťie a romanului ÔÇ×FrankensteinÔÇŁ al lui Mary Shelley.

1823 - S-a n─âscut poetul ╚Öi revolu╚Ťionarul maghiar S├índor Pet┼Ĺfi (d. 1849).

1847 - Franz Liszt a sus╚Ťinut la Bucure╚Öti al treilea concert, dat la Palat, la invita╚Ťia lui Vod─â Bibescu. 

1873 - Japonia a început să folosească calendarul gregorian.

1874 - La Bucure╚Öti, s-a ├«nfiin╚Ťat Banca Marmorosch Blank.

1877 - Regina Victoria a Regatului Unit a fost proclamată împărăteasă a Indiei.

1892 - Insula Ellis s-a deschis pentru primirea imigran╚Ťilor ├«n Statele Unite.

1895 - S-a n─âscut John Edgar Hoover, primul ╚Öi cel mai longeviv director al Biroului Federal de Investiga╚Ťii (FBI), institu╚Ťie pe care a condus-o timp de 48 de ani, p├ón─â la moartea sa (d. 1972).

1897 - S-a n─âscut medicul Ana Aslan (d. 1988).

1919 - S-a n─âscut scriitorul american J. D. Salinger, autorul romanului ÔÇ×De veghe ├«n lanul de secar─âÔÇŁ (ÔÇ×The Catcher in the RyeÔÇŁ) (d. 2010).

1925 - Astronomul american Edwin Hubble anun╚Ť─â descoperirea unei alte galaxii ├«n afar─â de Calea Lactee, Andromeda.


Andromeda galaxy 2 jpg jpeg

1934 - S-a n─âscut actorul Gheorghe Dinic─â (d. 2009).


1959 - Fidel Castro ╚Öi revolu╚Ťionarii s─âi au preluat conducerea Cubei, alung├ónd regimul condus de Fulgencio Batista.

1973 - Danemarca, Irlanda și Marea Britanie au fost admise în Comunitatea Economică Europeană.

2002 - Moneda euro a fost introdus─â ├«n 12 ╚Ť─âri din Uniunea European─â - Austria, Belgia, Finlanda, Fran╚Ťa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia ╚Öi Spania, dup─â ce anterior (la 1 ianuarie 1999) fusese introdus─â ca moned─â oficial─â a Uniunii Europene, ├«n form─â electronic─â (f─âr─â bancnote).

2007 - România și Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene.