4 ianuarie: Parlamentul votează îndepărtarea prinţului Carol de la succesiunea tronului jpeg

4 ianuarie: Parlamentul votează îndepărtarea prinţului Carol de la succesiunea tronului

📁 Calendar
Autor: Redacția

46-î.Hr.-Iulius Cezar este învins la Ruspina de fostul său ofiţer Titus Labienus.

871-Regele Ethelred von Wessex este înfrânt în bătălia de la Reading de trupele daneze.

1835-În ziarul britanic „Bells Life“ apare prima rublică de şah din lume.

1880-Alpinistul britanic Edward Whymper este primul care urcă vârful Chimborazo de 6.267 m, unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Anziilor Cordilieri.

1896-Utah a devenit cel de-al 45-lea stat American.

1918-A apărut, la Paris, a doua serie a publicaţiei săptămânale „La Roumanie” (până la 12 iun. 1919), sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfăşura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naţionale româneşti.

1926-Parlamentul votează îndepărtarea prinţului Carol (viitorul rege Carol al II-lea)de la succesiune (“Actul de la 4 ianuarie”) şi recunoaşterea prinţului Mihai ca principe moştenitor al României. Pe timpul minoratului lui Mihai s–a instituit o regenţă formată din patriarhul Miron Cristea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Gheorghe Buzdugan şi prinţul Nicolae de Hohenzollern.

1947-A apărut primul număr al revistei „Der Spiegel” (Hamburg), avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

1948-Birmania şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie.

 1954-Elvis Presley a înregistrat al doilea disc „demonstrativ”.

1980-Ca raspuns la invazia sovietică în Afghanistan, la 27 dec. 1979, preşedintele Carter suspendă vânzările de tehnologie şi grâne către URSS, iar câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.

1999-Greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naţionala a Huilei din Valea Jiului încep o grevă pentru a obţine mărirea salariilor şi renunţarea la programul de închidere a minelor nerentabile, ameninţând că vin la Bucureşti, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Guvernul refuză să negocieze.

2006-Ariel Sharon, premierul Israelului a suferit un masiv atac cerebral, urmat de hemoragii puternice. Operat de trei ori, premierul a fost plasat de medici în comă profundă, pentru a-i proteja creierul de alte leziuni.

2010-Pe data de 4 ianuarie 2010 este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, având o înălţime de 828 m.