30 aprilie: Adolf Hitler şi Eva Braun s au sinucis jpeg

30 aprilie: Adolf Hitler şi Eva Braun s-au sinucis

📁 Calendar
Autor: Redacția

1803-SUA cumpară de la Franţa teritoriul Louisiana în schimbul sumei de 80 milioane franci–aur.

1844-Alexandru Ioan Cuza s–a căsătorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti şi a Catincăi Rosetti, născută Sturdza. Cu acest prilej, Cuza a refuzat să primească ţiganii robi trecuţi în lista dotală a soţiei, fiind astfel primii care au acceptat hotărârea Adunarii Obşteşti din 31 ianuarie 1844 de dezrobire a ţiganilor.

1896-Se adoptă Legea învăţământului primar şi normal–primar (Legea Poni). Prin aceeaşi reglementare se înfiinţează Casa Şcoalelor, care va avea în atribuţie administrarea fondurilor destinate construirii de edificii şcolare şi achiziţionarea mobilierului aferent.

1897-Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic Dracul din Bucureşti. Sub pseudonimul Mihai din Paşcani, viitorul romancier publica schiţa umoristică de 40 de rânduri sub titlul "Domnişoara Mxxxx Falticeni".

1902-A avut loc, la Paris, premiera operei Pelléas et Mélisande de Claude Debussy.

1937-În Filipine a avut loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbații care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.

1939-Franklin Delano Roosevelt este primul Preşedinte american care a apărut pe postul de televiziune.

1945-Adolf Hitler şi Eva Braun s-au sinucis.

1948-A fost creată Organizaţia Statelor Americane (OSA) [1]. Această organizaţie internaţională guvernamentală îşi are sediul la Washington (membri-35 de state şi 24 de observatori permanenţi;obiective-securitatea continentală;soluţionarea paşnică a conflictelor dintre statele membre).

1970-Preşedintele Nixon anunţă că forţele Statelor Unite şi ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru atacarea templelor folosite de forţele comuniste.

1975-Eliberarea totală a Vietnamului (Ziua Victoriei).

1988-La Dublin, Irlanda, Céline Dion câştigă a 33-a ediţie a Eurovisionului pentru Elveţia cu piesa "Ne partez pas sans moi".

1990-Deschiderea, la Lisabona, a Centrului Nord–Sud al Consiliului Europei.

1993-Jucătoarea iugoslavă de tenis de câmp, Monica Seles, nr.1 mondial, este grav rănită de un fervent suporter al lui Steffi Graf.

1991-Un ciclon care a lovit Bangladesh-ul a dus la uciderea a 138.000 de oameni.

2001-Dennis Tito, primul turist spaţial decolează pe o navetă rusească cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională.2002-Un referendum în Pakistan consfinţeşte pentru încă 5 ani regimul militar al lui Pervez Musharraf.