29 martie: Ultimii soldaţi americani părăsesc sudul Vietnamului jpeg

29 martie: Ultimii soldaţi americani părăsesc sudul Vietnamului

1599-Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1821-În momentul începerii mişcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suţu, a anunţat hotărîrea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsând o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente şi mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.

1830-Conform Tratatului de pace ruso-turcde la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea graniţelor dunărene dintre Principatele române şi Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost reanexate Ţării Româneşti. Lacul Brateş a revenit Moldovei.

1926-S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de Studii Bizantine

1940-Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ţinut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevărat, întrucît tratatele de la Londra nu fuseseră denunţate), acest lucru „se explică prin existenţa unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS”.

1945-Ministrul de Justiţie, Lucreţiu Pătrăşcanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administraţiei publice, promulgat de rege în aceeaşi zi.

1964-România şi Argentina ridică legaţiile la nivel de ambasadă.

1972-S-a semnat Convenţia cu privire la răspunderea internaţională pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spaţiul extra-atmosferic (adoptată la 29 noiembrie 1971 la a XXVI-a sesiune a Adunării Generale a ONU)

1973-Războiul din Vietnam-ultimii soldaţi americani părăsesc sudul Vietnamului.

1974-Mariner-10, naveta americană de explorare, fără echipaj uman, devine prima naveta spaţială care a vizitat planeta Mercur, trimiţând peste 2.000 de imagini pe Pământ.

2004-Şapte ţări din Europa de Est, printre care şi România, devin membre oficiale ale NATO.

2005-Trei ziarişti români au fost răpiţi în Irak-reporterul Marie Jeanne Ion şi cameramanul Sorin Dumitru Mişcoci, de la Prima TV, şi reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”.