27 martie: Are loc Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România jpeg

27 martie: Are loc Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România

📁 Calendar
Autor: Redacția

1625-Carol I a devenit rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei.

1697-Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a acceptat Unirea cu Roma pe baza celor patru puncte-recunoaşterea supremaţiei papale, a existenţei purgatoriului şi a purcederii Sfântului Duh şi de la Fiul, precum şi împărtăşirea cu azimă. În schimb, românii au obţinut păstrarea ritului şi egalitate deplină în drepturile cetăţeneşti.

1849-La Frankfurt, în timpul Revoluţiei Germane 1848/49, Adunarea Naţională a adoptat, Paulskirchenverfassung („Constituţia de la Paulskirche”), prima constituţie democratică în Germania. După anunţ în ziua următoare intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.

1850-Primul număr al revistei săptămânale Household Words, de Charles Dickens a fost publicat la Londra.

1899-Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia şi Franţa.

1907-Aflat la Paris, Constantin Brâncuşi, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte-“Sub umbra unui stejar nu poate creşte decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuşi a renuntat la modelajul tradiţional, lucrând direct în piatră.

1914-A fost fondat Comitetul Olimpic Român, recunoscut în acelaşi an de Comitetul Internaţional Olimpic.

1918 – Are loc Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România, prin decizia Sfatului Ţării;acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari.

1933-Japonia a părăsit Liga Naţiunilor.

1958-Nikita Hruşciov a devenit premier al Uniunii Sovietice.

1977-Două aeronave aparţinând Pan American şi KLM, din cauza ceţii, s-au ciocnit în Tenerife, ducând la moartea a 583 de pasageri.

1993-Jiang Zemin a devenit preşedinte al Republicii Populare Chineze.