15 decembrie: Are loc premiera filmului "Pe aripile vântului" jpeg

15 decembrie: Are loc premiera filmului "Pe aripile vântului"

📁 Calendar
Autor: Redacția

1840-Rămăşiţele pământeşti ale lui Napoleon I au fost aduse în Franţa de pe Insula Sfânta Elena, locul în care a murit, şi depuse în Domul Invalizilor din Paris.

1860-Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăşte alipirea Banatului la Ungaria fără a ţine seama de cererea românilor bănăţeni de a se înfiinţa în Banat un "Căpitănat român".

1868-Concertul inaugural al "Societăţii Filarmonice Române", sub bagheta lui Eduard Wachmann, primul director al orchestrei. În program au fost lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy.

1876-A luat fiinţă Cercul Militar al ofiţerilor din garnizoana Bucureşti, actualul Cerc Militar Naţional;Construcţia Palatul Cercului Militar Naţional, sediu de astăzi al instituţiei, a început în anul 1911 şi s–a încheiat în 1923.

1938-Memorandumul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crişana, Satu Mare, Maramureş), semnat de Iuliu Maniu, Mihai Popovici şi încă 48 de fruntaşi ai PNŢ, este prezentat regelui Carol al II–lea. În document se cerea "o schimbare de regim radicală" şi respectarea principiilor democratice conform hotărârilor de la Alba Iulia din 1918

1939-La Atlanta a avut loc premiera filmului "Pe aripile vântului", în regia lui Victor Fleming, avându–i ca protagonişti pe Vivien Leigh şi Clark Gable.

1945-Generalul Douglas MacArthur emite în calitate de comandant suprem al Forţelor Aliate în Pacific un ordin prin care shintoismul nu mai este religie de stat în Japonia.

1961-Adolf Eichamnn este găsit vinovat pentru crime împotriva umanității, crime împotriva poporului evreu și alte 13 crime, și este condamnat la moarte

1964-Oficialităţile canadiene au arborat pentru prima dată actualul lor steag, reprezentând o frunză roşie de arţar.

1965-Navetele spaţiale americane "Gemini 6" şi "Gemini 7" au realizat prima întâlnire în spaţiu.

1970-Naveta spaţială rusească Venera–7 efectuează prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus.

1995-Madrid-La Conferinţa Uniunii Europene, şefii de stat şi de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită EURO şi a înlocuit moneda naţională din Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia la 1 ianuarie 2002.

1999-Germania acceptă să plătească 10 milioane de mărci drept compensaţii persoanelor care au fost supuse la muncă forţată în timpul nazismului

2000-A fost închisă definitiv centrala atomoelectrică rusă de la Cernobîl.

2001-A fost redeschis, pentru public, Turnul din Pisa, închis în 1990 pentru consolidare.

2002-Pentru prima dată, România a fost nominalizată în cadrul galei Premiilor MTV Europa (Barcelona) prin introducerea secţiunii "Cel mai bun artist român";câştigătoare a fost trupa "Animal X"