Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, primit la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea (foto: Twitter / The Royal Family)

VIDEO // Mesajul lui Zelenski în Marea Britanie: Rusia va pierde războiul. Dați-ne aripi!

📁 Istorie recentă
🗓️ 8 februarie 2023

UPDATE 2: Volodimir Zelenski a fost primit, miercuri seară, la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea, în timpul vizitei surpriză efectuate de președintele ucrainean în Marea Britanie.

UPDATE 1: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs în fața politicienilor britanici la Westminster Hall, pentru a mulțumi Regatului Unit pentru sprijinul militar acordat Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a spus că Rusia va pierde războiul și că Ucraina va câștiga inclusiv cu sprijinul Marii Britanii, care „merge alături de noi spre cea mai importantă victorie din viața noastră”.

„Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”, a fost mesajul lui Zelenski, scris pe o cască de pilot dăruită președintelui Parlamentului.

Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru că a fost alături de Kiev „încă din prima zi, din primele secunde și minute ale invaziei pe scară largă”.

„Marea Britanie, ați întins o mână de ajutor când lumea încă nu înțelesese cum să reacționeze”, a spus Zelenski.

"Lumea îi ajută cu adevărat pe cei care sunt curajoși să apere libertatea și să deschidă calea spre o nouă istorie", i s-a adresat Zelenski premierului britanic Sunak căruia i-a mulțumit pentru sprijin.

Zelenski, vizită-supriză în Marea Britanie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns miercuri în Regatul Unit pentru a doua sa vizită în străinătate de la începutul invaziei ruse acum aproape un an, a anunţat guvernul britanic, care s-a angajat să formeze piloţi de vânătoare ucraineni, transmite agerpres.ro.

Zelesnki se va întâlni cu prim-ministrul Rishi Sunak, se va adresa parlamentului şi va face o vizită trupelor ucrainene antrenate în Marea Britanie, a precizat Downing Street într-un comunicat.

Este prima dată când Zelenski va părăsi teritoriul ucrainean după vizita sa de câteva ore la Washington pe 21 decembrie, când a fost primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden şi a vorbit în Congresul american.

Vizita sa în Regatul Unit intervine în contextul în care preşedintele ucrainean, aşteptat - potrivit unor surse europene - joi la summitul UE de la Bruxelles, cere o întărire şi o accelerare a ajutorului militar occidental.

„Liderii vor discuta despre o abordare cu două componente a sprijinului britanic pentru Ucraina, începând printr-o creştere imediată a livrărilor de echipamente militare, pentru a ajuta la contracararea ofensivei de primăvară a Rusiei, şi întărind-o printr-un sprijin pe termen lung”, a explicat Downing Street.

De asemenea, Rishi Sunak intenţionează să „propună întărirea ofertei de formare de către Regatul Unit a trupelor ucrainene, mai ales prin extinderea la piloţi de avioane de vânătoare pentru a garanta că Ucraina îşi poate apăra spaţiul aerian pe viitor”.

„Această formare le va permite piloţilor să poată pilota avioane de luptă sofisticate răspunzând standardelor NATO”, aşa cum cere Kievul, adaugă sursa citată.

„Vizita preşedintelui Zelenski în Regatul Unit este o dovadă a curajului, determinării şi luptei ţării sale şi o dovadă a prieteniei indestructibile dintre ţările noastre”, a afirmat Sunak în comunicat. Acesta menţionează că Sunak va oferi sprijinul Londrei pentru planurile lui Zelenski de a lucra pentru o pace justă şi durabilă pentru Ucraina.

Marea Britanie va anunţa, de asemenea, în cursul zilei, sancţiuni suplimentare împotriva celor care l-au ajutat pe preşedintele rus Vladimir Putin 'să îşi construiască averea personală şi a companiilor care profită de pe urma maşinăriei de război a Kremlinului', mai spune comunicatul publicat de Downing Street.

Marea Britanie este unul dintre susţinătorii cei mai fermi ai Kievului, căruia i-a furnizat anul trecut ajutor militar de 2,3 miliarde de lire. Londra s-a angajat să menţină în 2023 acest nivel de ajutor, al doilea din lume după cel pus la dispoziţie de SUA. 

Foto sus: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, primit la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea (© Twitter / The Royal Family)

Mai multe pentru tine...