Jens Stoltenberg (© NATO)

Jens Stoltenberg: Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 noiembrie 2022

Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele şi dronele ruseşti continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura din Ucraina. Asta produce o suferinţă umană enormă, în contextul venirii iernii”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de externe din cadrul Alianţei.

Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană.

„Miniştrii de externe din NATO au transmis clar că este esenţială continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în special printr-o apărare aeriană suplimentară”, a mai afirmat Stoltenberg, adăugând că salută „noile angajamente făcute de Aliaţi”.

Stoltenberg a mai afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată.

„Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei”, a declarat Stoltenberg.

Întrebat când ar putea adera Ucraina la NATO, Stoltenberg a subliniat că „cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca naţiune suverană, democrată şi independentă în Europa”.

„Pentru a face asta, trebuie să mobilizăm un sprijin militar, economic, financiar şi umanitar constant şi cât mai mare, iar asta este exact ceea ce facem acum”, a precizat el.

„Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, atunci chestiunea aderării nu va mai fi deloc în discuţie, pentru că Ucraina nu ar mai fi o ţară candidată”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a insistat că o precondiţie pentru ca aderarea Ucrainei să fie luată în discuţie este ca această ţară „să triumfe”.

În încheiere, el a mulţumit României pentru „excelenta găzduire” a reuniunii de la Bucureşti.

„Acest lucru arată angajamentul puternic al României faţă de NATO”, a mai afirmat Stoltenberg.

Foto sus: Jens Stoltenberg (© NATO)