Jens Stoltenberg (© NATO)

Jens Stoltenberg: NATO e pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 noiembrie 2022

Secretarul general al NATO a declarat, într-o intervenție la Aspen- GMF Bucharest Forum, că Alianța Nord-Atlantică este vigilentă și pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat.

„Miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO se reunesc în Bucureşti, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei are loc la graniţa cu România şi subminează ordinea internaţională bazată pe reguli. Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a afirmat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Șeful NATO a vorbit despre creșterea prezenței militare după izbucnirea războiului din Ucraina și despre dublarea grupurilor de luptă aliate de la două la patru, unul dintre acesta fiind prezent în România.

„NATO şi aliaţii nu fac parte din conflictul din Ucraina, dar punem la dispoziţie, într-o manieră fără precedent, sprijin Ucrainei, deoarece Ucraina este o naţiune care are dreptul de a se apăra, drept înscris în Carta ONU”, a precizat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg susține că „războiul de agresiune al preşedintelui Putin este un eşec”, iar răspunsul acestuia se vede în numărul mare de acte brutale „vedem valuri de atacuri cu rachete lansate în mod intenţionat asupra civililor şi infrastructurii civile, care lovesc case, spitale şi reţele de electricitate”.

Foto sus: Jens Stoltenberg (© NATO)