VIDEO Luftwaffe, ├«nvins─â de o eroare strategic─â a nazi┼čtilor jpeg

VIDEO Luftwaffe, ├«nvins─â de o eroare strategic─â a nazi┼čtilor

­čôü Al Doilea R─âzboi Mondial
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 21 iulie 2010

Germania a pierdut suprema┼úia aerian─â ├«n cel de-al Doilea R─âzboi Mondial din cauza unei erori strategice, a afirmat istoricul Mihai Retegan. Lipsa unei bombardier strategic ┼či concep┼úia de r─âzboi a conducerii Werchmatului ├«n folosirea avia┼úiei doar ca sprijin pentru blindate ┼či nu ca for┼ú─â independent─â au condus la ├«nfr├óngerea  Luftwaffe ├«n B─âtalia Angliei.

15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 SIGLA VIDEO jpg jpeg

ÔÇ×Germania a pierdut suprema┼úia aerian─â din cauza unei erori strategice. Avia┼úia nazist─â a fost proiectat─â ┼či folosit─â ca mijloc de sprijin pentru blindate, ea intervenea mai ales ├«n sus┼úinerea ofensivelor terestre.

Toate ofensivele germane ├«ncepeau printr-un atac aerian care distrugea obiective apropiate de linia frontului. Aici intervine ┼či gre┼čeala. Industria german─â care era deosebit de dezvoltat─â nu a luat ├«n calcul proiectarea unei avia┼úii strategice, a unui avion care s─â poat─â s─â zboare c├óteva mii de kilometri distan┼ú─â f─âr─â s─â fie realimentat. Avioane capabile s─â loveasc─â ┼úinte ├«n ad├óncimea teritoriului inamic.

Germaniei i-a lipsit acea parte de avia┼úie pe care o dezoltaser─â Royal Air Forceprin construirea bombardierelor Lancaster cu raz─â mare de ac┼úiune sau bombardierele pe care le proiectaser─â SUA. Germanii s-au gandit c─â pot c├ó┼čtiga r─âzboiul ┼či f─âr─â s─â construiasc─â o astfel de avia┼úie strategic─â.

├Än privin┼úa avioanelor de v├ón─âtoare, Germania excela prin construirea modelelor Focke-Wulf ┼či Messerschmitt care au sem─ânat destul de multe cruci  ├«n randul pilo┼úilor alia┼úi. Materialul uman de care beneficia avia┼úia german─â era unul dintre cele mai calificate. Problema a intervenit ├«n momentul ├«n care Luftwaffe a trebuit s─â ├«nlocuiasc─â pilo┼úii dobor├ó┼úi ┼či pe care nu i-a putut recupera. Re├«nnoirea num─ârului de pilo┼úi de c─âtre avia┼úia german─â a fost un process destul de greoiÔÇŁ, afirmat profesorul Mihai Retegan.