VIDEO A existat o complicitate ├«ntre nazism ┼či conducerea militar─â a Wehrmachtului? jpeg

VIDEO A existat o complicitate ├«ntre nazism ┼či conducerea militar─â a Wehrmachtului?

Istoricul Marian Stef─ânescu consider─â c─â ├«ntre nazism ┼či conducerea armatei germane a existat o complicitate, fapt dovedit de inexisten┼úa unei minime opozi┼úii ├«n cadrul armatei fa┼ú─â de ac┼úiunile lui Hitler. Chiar ┼či ├«n momentele ├«n care Hitler ÔÇ×a lovitÔÇŁ ├«n generalii Wehrmachtului, armata german─â nu a avut curajul s─â reac┼úioneze la abuzurile comise de liderul nazist.

15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 SIGLA VIDEO jpg jpeg

ÔÇ×P├óna la celebrul complot din iulie 1944 (complotul realizat de colonelul Claus von Stauffenberg, n.r.) nu a existat nici un act organizat al corpului militar ├«mpotriva puterii naziste. Regimul nazist se baza pe sprijinul consistent al armatei. Potrivit Tratatului de la Versailles armata german─â a fost limitat─â la 100.000 de oameni. Acesta este momentul ├«n care conducerea armatei germane s-a sim┼úit tr─âdat─â de c─âtre clasa politic─â. Introducerea serviciului militar obligatoriu ┼či remilitarizarea Renaniei de c─âtre Hitler au consolidat regimul nazist, dar ┼či puterea miltar─â. Din acest moment a existat o complicitate ├«ntre nazism ┼či conducerea militar─â.

Hitler a anticipat anumite ac┼úiuni ale conducerii armatei. Au existat doar c├óteva cazuri ├«n care anumi┼úi ofi┼úeri nu au fost de acord cu planurile lui Adolf Hitler. Toate aceste cazuri au fost repede lichidate. Un mare benficiar al ÔÇ×Nop┼úii cu┼úitelor lungiÔÇŁ, atunci c├ónd Hitler a lichidat opozi┼úia din SA ┼či pe Ernst R├Âhm a fost armata german─â. Chiar atunci, Hitler a executat ┼či doi generali din armat─â, Kurt von Schleicher ┼či Ferdinand von Bredow, pentru a da un avertisment conducerii militare s─â nu i se opun─â.

A mai existat un caz  de epurare a doi generali ├«n 1938. Atunci,   Werner von Blomberg ┼či Wilhelm Frick au fost demi┼či din func┼úiile pe care le de┼úineau ├«n cadrul Wehrmachtului. Cei doi au fost ├«ndep─ârta┼úi nu pentru c─â i se opuneau lui Hitler, ci pentru a fi ├«nlocui┼úi cu persoane mai apropiate Fuhrerului

Doar generalul Ludwig Beck a avut o opozi┼úie deschis─â fa┼ú─â de planurile lui Hitler, ├«ns─â memorandumurile pe care acesta le redacta erau ra┼úionale ┼či vizau problem care ┼úineau de preg─âtirea, organizarea ┼či apoi planurile de atac ale armateiÔÇŁ, afirm─â profesorul Marian Stef─ânescu.