Vernisajul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” la Drents Museum (© Facebook / Raluca Turcan)

Un pandantiv semilunar de aur descoperit la Cârlomănești, expus în Olanda

Un pandantiv semilunar din aur, datat în secolul I î.Hr., descoperit la Cârlomănești, județul Buzău, aflat în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, poate fi vizionat în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Drents Museum din Regatul Țărilor de Jos.

Potrivit organizatorilor, expoziția aduce în atenția publicului olandez o selecție reprezentativă a bunurilor din metale prețioase provenind din descoperiri arheologice de pe teritoriul actual al României, databile între secolele XVIII-XIV î.Hr. și începutul secolului al IV-lea p.Chr., cea mai importantă parte a expoziției concentrându-se asupra Epocii Fierului, mai precis asupra obiectelor atribuite culturii geto-dacice.

„Pe bulevardele, în parcurile și la hotelurile din Regatul Țărilor de Jos zilele acestea pot fi văzute mii de afișe de prezentare a unei noi expoziții românești - 'Dacia! Regatul aurului și argintului'! Un nou proiect expozițional organizat de Muzeul Național de Istorie a României ține prima pagină a ziarelor din Europa. Evenimentul marchează împlinirea a 30 de ani de la deschiderea primei expoziții românești de arheologie într-un muzeu olandez, trei decenii de dialog muzeal româno-olandez”, a precizat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, într-un comunicat.

Piesele din patrimoniul cultural național românesc expuse la Assen provin din 18 muzee: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Național al Unirii (Alba Iulia), Complexul Național Muzeal Neamț (Piatra Neamț), Muzeul Național al Bucovinei (Suceava), Muzeul Județean Argeș, Complexul Muzeal 'Iulian Antonescu' Bacău, Muzeul Țării Crișurilor (Oradea), Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul de Istorie Brașov, Muzeul Municipiului București, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Național al Banatului (Timișoara), Muzeul Civilizației Gumelnița (Oltenița).

În cadrul expoziției este prezentată o piesă din patrimoniul Muzeului Județean Buzău - un pandantiv semilunar din aur, datat în sec. I î.Hr., descoperit la Cârlomănești.

Foto sus: Vernisajul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” la Drents Museum (© Facebook / Raluca Turcan)