Un mamut unic în lume, expus la Muzeul din Baraolt
Scheletul mamutului preistoric descoperit în urmă cu aproape trei ani în mina de la Racoş a fost expus parţial într-o încăpere a Muzeului Depresiunii Baraolt, fiind pentru prima dată când poate fi văzut de public.
Directorul Muzeului, Demeter Laszlo, a declarat că spaţiul prea mic nu permite expunerea integrală a scheletului care are aproximativ 7 metri lungime şi 3, 5 metri înălţime. „Nu avem spaţiu suficient pentru a-l ridica în picioare, dar am expus o parte din oase într-o sală a muzeului, iar restul se află în pivniţă pentru că mai au nevoie de restaurare", a precizat Demeter, citat de newsbv.ro.
Mastodontul a fost descoperit întâmplător în timpul unor lucrări de excavare la mina de la Racoşul de Sus în anul 2008, iar specialiştii spun că aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani. Exemplarul este foarte valoros şi pentru că s-a păstrat aproape în totalitate intact, prin urmare va putea furniza oamenilor de ştiinţă informaţii interesante despre epoca în care a trăit.
"Este un exemplar unic în lume, deoarece este cel mai complet din această specie. Aproape 85% din schelet se află în posesia noastră", a mai adăugat directorul muzeului.
De altfel, mastodontul a trezit deja interesul specialiştilor străini, printre aceştia numărându-se paleontologul olandez, Dick Mol care a venit până acum de două ori la Baraolt pentru a-l studia.Conducerea muzeului e convinsă că după ce va fi ridicat "în picioare" mastodontul va atrage şi mai mulţi turişti în judeţul Covasna.
Sursa:www.adevarul.ro