Bustul din bronz al împăratului roman Caligula (© X.com / Strawberry Hill House & Garden)

Un bust din bronz al împăratului roman Caligula, redescoperit după 200 de ani

Un bust din bronz al împăratului roman Caligula, având o vechime de 2.000 de ani, a fost redescoperit după 200 de ani.

Bustul a fost dăruit la mijlocul secolului al XVIII-lea lui Horace Walpole, scriitor, estetician și politician, care și-a proiectat propria casă gotică, Strawberry Hill, în Twickenham, sud-vestul Londrei, relatează news.ro.

Potrivit The Guardian, după moartea sa în 1797, bustul înalt de 13 cm a avut mai mulți proprietari și chiar s-a crezut, în secolul al XIX-lea, că este al lui Alexandru cel Mare și nu al lui Caligula. Acum, după 10 ani de muncă de detectiv, dr. Silvia Davoli, curator la Strawberry Hill, a redescoperit bustul și a obținut confirmarea unor experți de top că este al lui Caligula.

Descoperirea a venit atunci când Davoli a comparat un desen al bustului, comandat de Walpole în anii 1780, cu un bronz păstrat în colecția privată de artă și antichități a companiei de investiții Schroders.

În timpul domniei de numai 4 ani a lui Caligula au fost realizate mai multe busturi minuscule din bronz ale sale, care puteau fi purtate și folosite pentru cult. Se crede că doar câteva astfel de busturi mai există, dintre care două se află în Muzeul Metropolitan de Artă din New York și alte două deținute de privați.

Bustul lui Caligula va fi în centrul atenției în cadrul expoziției „The Art of Treasure Hunting”, care se va deschide la Strawberry Hill House în 29 iunie.

Foto sus: Bustul din bronz al împăratului roman Caligula (© X.com / Strawberry Hill House & Garden)

Mai multe pentru tine...