Casa Memorială George Pop de Băsești, Maramureș (foto: Muzee de la sat)

Tururi virtuale 3D interactive în muzeele din zona rurală a județelor Satu Mare și Maramureș

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 29 mai 2024

16 muzee din zona rurală a județelor Satu Mare și Maramureș vor fi promovate, începând cu luna iulie 2024, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipament de înaltă performanță.

Muzeele vor fi integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth. Tururile vor fi disponibile pentru vizitare virtuală pe singura platformă online din România dedicată muzeelor de la sat — www.muzeedelasat.ro — inaugurată pe 1 decembrie 2021. Inițiativa aparține unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiect a câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), informează un comunicat al platformei „Muzee de la sat”.

Conform comunicatului citat, echipa „Muzee de la sat” își propune să îmbunătățească imaginea fiecărui muzeu inclus în proiect prin intermediul tururilor virtuale, fotografiilor, textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare.

În viitor, ținta este de a extinde proiectul la nivel național, obținând o radiografie a muzeelor de la sat. Etapa de culegere a datelor pentru regiunea Satu Mare și Maramureș a debutat marți, 21 mai, în județul Satu Mare, la Muzeul Șvăbesc din Petrești și la Casa Țărănească din Andrid.

Până la momentul publicării tururilor virtuale, cei interesați pot urmări platforma Muzee de la sat, unde sunt deja publicate aproximativ 70 de muzee din regiunile Moldova, Muntenia și Dobrogea.

Cele 16 muzee, din zona Satu Mare - Maramureș, ce vor fi găzduite de platforma „Muzee de la sat” sunt:

1. Casa Memorială „George Pop de Băsești”, Maramureș

2. Casa Memorială „Ion Șiugariu”, Băița, Maramureș

3. Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș”, Săpânța, Maramureș

4. Casa Memorială „dr. Ilie Lazăr”, Giulești, Maramureș

5. Muzeul școlar din Bârsana, Maramureș

6. Casa Memorială Dunca Pâțu, Ieud, Maramureș

7. Muzeul Memorial „Dr. Vasile Lucaciu”, Apa, Satu Mare

8. Complexul Memorial „Ady Endre”, Ady Endre, Satu Mare

9. Muzeul Maghiar „Sipos Laszlo", Bogdand, Satu Mare

10. Muzeul Șvăbesc, Petrești, Satu Mare

11. Casa Țărănească, Andrid, Satu Mare

12. Muzeul în aer liber, Măriuș, Satu Mare

13. Casa Țărănească, Chilia, Satu Mare

14. Muzeul Local, Orașu Nou, Satu Mare

15. Casa Țărănească, Călinești Oaș, Satu Mare

16. Muzeul Local, Turț, Satu Mare

Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de De la sat, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din cinci membri: Ionuț Teoderașcu - co-manager de proiect și fotograf documentarist, Cosmin Murarașu - co-manager de proiect și expert scanare 3D, Nicoleta Felea - copywriter, Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, și George Patriche, videograf.