Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și premierul Suediei, Ulf Kristersson (nato.int)

Turcia sprijină aderarea Suediei la NATO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 iulie 2023

Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, şi-a oferit acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează mai bine de un an, a anunţat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, salutând „o zi istorică”.

„Sunt bucuros să anunţ că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei” parlamentului turc „cât mai curând posibil şi să acţioneze cu adunarea pentru a garanta ratificarea”, a declarat Jens Stoltenberg, la finalul conferințe de presă.

Aderarea la NATO necesită aprobarea tuturor membrilor alianței militare. Turcia a oprit aderarea Suediei la NATO anul trecut, acuzând Suedia că adăpostește activiști kurzi pe care Ankara îi consideră „terorişti”, relatează Agerpres.

Recep Erdogan a jucat o carte importantă, cerând ca Uniunea Europeană să reconsidere cererea de aderare a Turciei la blocul comunitar drept o condiție pentru acceptul aderării Suediei la NATO.

A fost prima dată când Erdogan a legat ambiția țării sale de a adera la UE cu eforturile Suediei de a deveni membru NATO.

Liderii celor 31 de țări membre ale NATO se reunesc marți la Vilnius, în Lituania, pentru un summit de două zile, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina se apropie de 18 luni.

Foto sus: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și premierul Suediei, Ulf Kristersson (© nato.int)