Trei monumente istorice din Transilvania, vândute ilegal unei fundații din Ungaria
Cazul controversat al cumpărării unui ansamblu format din trei monumente istorice din satul Băcăinți, județul Alba, de către o fundaţie din Ungaria, a fost elucidat. Notarul a anulat tranzacția.
După o „bătălie” dură și lungă cu autoritățile și cu Uniunea Națională a Notarilor Publici (UNNR), Andrei Căstăian, proprietarul terenului, a obținut desființarea contractului de vânzare-cumpărare încheiat ilegal. Astfel, într-o adresă oficială transmisă de la UNNR se precizează faptul că documentul a fost „rezoluționat”, respectiv desființat.
„Pentru clarificarea aspectelor semnalate de dvs., am solicitat notarului public Karacsony Marton-Atitila o notă de relații din care a reieșit faptul că părțile contractante au decis să rezoluționeze contractul de vânzare autentificat sub nr. 1251/20.05.2021. Astfel, precizăm că potrivit dispozițiilor art. 1554 din Codul civil, contractul desființat prin rezoluțiune se consideră că nu a fost niciodată încheiat. Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este ținută să restituie celeilalte părți prestațiile primite, ceea ce în speță s-a și întâmplat, după cum rezultă din mențiunile notarului public instrumentator”, se susține în adresa primită de proprietarul terenului.
Obiectul tranzacţiei ilegale l-a reprezentat monumentul istoric reprezentat de Ansamblul „Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţa din satul Băcăinţi, ce datează din secolul XIII. Așa-zisul cumpărător a fost fundaţia ”Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért”, cu sediul în Budapesta, iar vânzător - Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi.
OCPI Alba a respins întăbularea
Contractul de vânzare-cumpărare între cele două părţi, desființat în prezent, a fost încheiat în data de 20 mai 2021, iar valoarea tranzacţiei a fost de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacţie a fost inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi.
Cele trei obiective istorice datează din secolul al XIII-lea. Anterior, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempţiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro