Trei brățări din aur, furate din România, aduse înapoi în țară (foto: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție)

Trei brățări din aur, furate din România, aduse înapoi în țară

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2024

Trei brățări preistorice din aur, provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, furate de autori necunoscuți și ulterior înstrăinate, au fost aduse în țară din Belgia. Bunurile din patrimoniul național au fost depistate când au apărut la o licitație în Monte Carlo.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a anunțat anunță că doi procurori, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigații Criminale (IGPR – DIC), au adus în țară trei brățări preistorice din aur (epoca bronzului și perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II a.Chr.), provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, acestea fiind preluate de la muzeul MAS din Anvers – Belgia.

Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuți și, ulterior, înstrăinate. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitații publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brățară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziției domiciliare la reședința din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitații din Monte Carlo cele două brățări, în vederea vânzării publice, informează un comunicat al PÎCCJ.

Potrivit procurorilor, autoritățile judiciare belgiene au semnalat pe, 27 octombrie 2020, apariția celor două brățări în catalogul unei licitații din Monte Carlo, iar pe 11 noiembrie 2020 organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul IGPR - DIC, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național s-au sesizat din oficiu cu privire săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Dosarul penal a fost înregistrat inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, iar la data de 31 martie 2022 a fost preluat de către PÎCCJ- Secția de urmărire penală și criminalistică.

Prin ordonanță, s-a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de furt calificat, iar ulterior extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni de export ilegal. Tot prin ordonanță, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire. Din probele administrate a reieșit faptul că cele trei brățări provin din situri arheologice din nord-vestul României, iar pentru exportarea lor era necesară obținerea unui certificat de export, document care nu există, au mai precizat procurorii.

Potrivit acestora, în 7 iunie 2022 , PÎCCJ - Secția de urmărire penală a emis ordinul european de anchetă adresat autorităților judiciare belgiene, solicitând transferul/transmiterea către autoritatea judiciară română, în speță, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a mijloacelor materiale de probă (cele trei brățări din aur, aflate în custodia judecătorului de instrucție de la Tribunalul de Primă Instanță din Veurne–Belgia), precum și o copie, conform cu originalul, a dosarului aflat pe rolul judecătorului de instrucție.

Pentru a face posibilă returnarea brățărilor în România, a fost necesară declanșarea de către Ministerul Regional Flamand - Departamentul pentru Cultură a unei proceduri de declasare (brățările fiind protejate de legea flamandă ca artefacte prețioase, fiind înscrise pe o listă de bunuri de patrimoniu). Acțiunea de returnare a brățărilor a fost posibilă printr-o foarte bună cooperare judiciară cu judecătorul de instrucție de la Tribunalul de Primă Instanță din Veurne - Belgia și a beneficiat de sprijinul Ministerului Regional Flamand - Departamentul pentru Cultură, Ambasadei României la Bruxelles și a membrului național la Eurojust, a mai transmis Parchetul General.

Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestrul asigurător, urmând a fi predate în custodia Muzeului Național de Istorie a României, până la soluționarea definitivă a cauzei, urmând a fi supuse unor expertize pluridisciplinare (fizico-chimice, muzeografice ș.a.).

Foto sus: Brățările recuperate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție