Theresa May a semnat scrisoarea prin care se declanşează oficial Brexitul
Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.
Scrisoarea urmează să fie înmânată miercuri lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, de către ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, la ora locală 13.30 (ora României, 14.30), informează Mediafax.
În cursul zilei de miercuri, premierul Theresa May va susţine un discurs în Parlamentul de la Londra în care va confirma declanşarea procedurii formale de ieşire a Marii Britanii din UE. Potrivit unor fragmente din discursul premierului britanic, Theresa May va promite că în cursul negocierilor va "reprezenta fiecare persoană din întregul Regat Unit", inclusiv cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie.
”Pentru că în faţa oportunităţilor ce se vor ivi în cursul acestei călătorii remarcabile, valorile noastre împărtăşite, interesele şi ambiţiile noastre pot şi trebuie să ne unească... Iar acum că decizia de a părăsi UE a fost luată, este timpul să fim uniţi”, potrivit fragmentelor din discurs.
Negocieri între Londra și Bruxelles
Potrivit ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, guvernul vrea să negocieze un „acord de liber-schimb amplu, la fel şi un acord vamal amplu care să lase Marea Britanie în aceeaşi poziţie în care este acum dar să-i permită să încheie şi alte acorduri comerciale în afara Uniunii Europene fără aprobarea Bruxelles-ului”, relatează Adevărul.
Davis a mai afirmat că Marea Britanie îşi va achita obligaţiile financiare faţă de Uniunea Europeană, însă a respins informaţiile că valoarea acestora s-ar ridica la 60 de miliarde de euro.
Echipa de negociatori a UE este condusă de fostul ministru francez Michel Barnier, care se va consulta constant cu Comisia Europeană şi Consiliul European, ceea ce va face întreg procesul mai greoi, dar din perspectiva UE, va asigura unitatea de poziţie a celor 27 de state membre.
Va urma o perioadă de câteva zile - sau săptămâni - în care ţările din UE vor examina documentul britanic, şi îşi vor formula propriile priorităţi, care e de aşteptat să difere foarte mult de la o ţară la alta.
Aceste negocieri vor putea dura doi ani şi numai după aceea statutul de membru UE încetează, dacă perioada nu este prelungită cu votul unanim al celorlalte 27 de state reprezentate în Consiliul European.
Până la încetarea calităţii de membru UE, Marea Britanie este obligată să-şi respecte toate obligaţiile asumate prin tratatele Uniunii, inclusiv libertatea de mişcare a persoanelor.
Foto: tmay.co.uk