Tezaur eneolitic descoperit în Mureș (foto: Muzeul Județean Mureș)

Tezaur eneolitic descoperit în Mureș

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 20 iunie 2024

Muzeul Județean Mureș a anunțat descoperirea primului tezaur eneolitic din județ, care a putut fi documentat in situ de specialiști, pe raza localității Sânișor, grație unui membru al comunității arheologilor amatori din România, Narcis-George Carțiș, descoperirea fiind a doua de acest gen din Transilvania.

„Ca urmare a unei noi colaborări fructuoase între Narcis-George Carțiș și Muzeul Județean Mureș, zilele trecute s-a descoperit un mic depozit eneolitic în hotarul localității Sânișor, comuna Livezeni. Datorită faptului că la momentul descoperirii piesele din metal au fost lăsate în pământ, colectivul muzeului format din Rita E. Németh, Botond Rezi și Daniel Cioată au reușit documentarea in situ și recuperarea unei mici depuneri de piese metalice. Aceasta constă din două topoare întregi de cupru cu brațele în cruce și o a treia fragmentară. Acestea au fost depuse într-o groapă ovală, la o adâncime relativ mică, fără alte materiale arheologice. Mica descoperire poate fi datată la începutul epocii eneolitice (cca. 4.300-3.900 î.Hr.), fiind produsul unei metalurgii dezvoltate, care reușește să producă, pentru prima dată, primele piese autentice de metal, în contrast cu topoarele ciocan din perioada precedentă”, a anunțat Muzeul Județean Mureș, pe Facebook.

Potrivit Muzeului, depozitul de la Sânișor devine primul tezaur eneolitic documentat de specialiști din județul Mureș și al doilea din Transilvania, după cel descoperit la Ariușd (județul Covasna), din 1910.

„După restaurarea și valorificarea științifică, piesele descoperite vor face parte dintr-o viitoare expoziție a muzeului”, a precizat Muzeul Județean Mureș, care a etichetat descoperirea ca fiind una „istorică inedită”.

Acest articol a fost publicat în numărul 268 al revistei „Historia” (revista:268), disponibil în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum