„Stonehenge-ul Țărilor de Jos”, un sanctuar religios descoperit într-un sit industrial (foto: Captură video Youtube)

„Stonehenge-ul Țărilor de Jos”, un sanctuar religios descoperit într-un sit industrial

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2023

Arheologii din Țările de Jos au anunțat descoperirea unui sanctuar religios cu o vechime de 4.000 de ani - conținând o movilă funerară cu rol de calendar solar - descris de media drept „Stonehenge-ul Țărilor de Jos”, cu referire la celebrul complex megalitic din Anglia.

„Ce descoperire arheologică extraordinară! Arheologii au găsit un sanctuar religios vechi de 4.000 de ani într-un sit industrial... Este prima dată când un astfel de sit este descoperit în Țările de Jos”, au scris pe pagina de Facebook a orașului Tiel reprezentanții localității.

Tumulul cu diametrul de aproximativ 20 de metri, care conținea rămășitele a circa 60 de bărbați, femei și copii, avea pasaje prin care pătrundea lumina soarelui în cele mai lungi și cele mai scurte zile ale anului, relatează Agerpres.

Pasajele din interiorul tumulului permiteau utilizarea acestuia pe post de calendar solar „pentru determinarea unor momente importante, cum ar fi festivalurile și zilele recoltei”, precizează arheologii din Țările de Jos.

„Această colină amintește de Stonehenge, celebrul și misteriosul monument preistoric din Anglia, unde se produce de asemenea acest fenomen", a comentat postul public olandez NOS.

Arheologii au făcut o altă descoperire senzațională: o perlă din sticlă în interiorul unui mormânt, care, în urma analizelor, s-a dovedit a fi din Mesopotamia, actualul Irak.

„Această perlă a parcurs o distanță de aproximativ 5.000 de kilometri în urmă cu patru milenii”, a declarat pentru NOS Cristian van der Linde, conducătorul echipei de cercetare.