Statele Unite au bombardat o baz─â aerian─â din Siria  Rachetele Tomahawk sunt dificil de detectat ┼či foarte precise jpeg

Statele Unite au bombardat o baz─â aerian─â din Siria. Rachetele Tomahawk sunt dificil de detectat ┼či foarte precise

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia

Armata american─â a lansat peste 50 de rachete de croazier─â Tomahawk av├ónd ca singur─â ┼úint─â Ash Sha'irat ├«n provincia Homs, din vestul Siriei, au declarat oficialii militari pentru postul NBC.  Conform informa┼úiilor furnizate de Pentagon, de la aceast─â baz─â ar fi decolat avionul armatei siriene suspectat c─â ar fi condus atacul cu arme chimice de mar┼úi, ce a f─âcut peste 100 de mor┼úi. 

Cu doar c├óteva ore ├«naintea acestor ac┼úiuni militare, reprezentantul Rusiei la Na┼úiunile Unite ar fi avertizat Statele Unice cu privire la ÔÇ×consecin┼úe graveÔÇŁ ├«n cazul unor ac┼úiuni militare ├«n Siria. 

De┼či Donald Trump a criticat ├«n timpul campaniei electorale angajamentele militare ale Statelor Unite pe glob, surse din administra┼úia Trump au declarat pentru CNN c─â acesta din urm─â ÔÇ×a fost mi┼čcat de imaginile cu copiii mor┼úi ├«n urma atacului de mar┼úi, ┼či c─â aceste imagini l-au determinat s─â ac┼úionezeÔÇŁ. 

Conform celor de la CNN pre┼čedintele Trump nu l-a informat ├«n prealabil pe Vladimir Putin cu privire la aceste lovituri militare, dar ar fi ob┼úinut sprijinul unor alte ┼ú─âri pentru aceste ac┼úiuni. Put─âtorul de cuv├ónt al Pentagonului a afirmat c─â for┼úele ruse au fost informate cu privire la aceste lovituri militare pentru ÔÇ×a minimaliza riscurile ca personal rus s─â fie prezent ├«n acea baz─âÔÇŁ. 

Secretarul de Stat Rex Tillerson, care urmeaz─â s─â viziteze Moscova s─âpt─âm├óna viitoare, a declarat c─â Rusia nu a respectat acordul ├«ncheiar ├«n 2013 cu privire la dezarmarea regimului Assad de stocuri de arme chimice. Tillerson a afirmat c─â Moscova a fost ÔÇ×fie complice fie incompetent─âÔÇŁ ├«n ceea ce prive┼čte respectarea acestui acord. 

Clipboard01 jpg jpeg

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care dezb─âtea de dou─â zile o rezolu┼úie de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat ├«mpotriva unor ÔÇ×consecin┼úeÔÇť ├«n cazul unei interven┼úii militare americane. 

  ├Än vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renun┼úat s─â atace regimul sirian dup─â un atac cu armament chimic ├«n apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de mor┼úi. La acea vreme, magnatul ├«n domeniul imobiliar Donald Trump l-a ├«ndemnat, pe Twitter, pe Obama s─â nu intervin─â ├«n Siria. Joi, Rex Tillerson a pledat, de asemenea, pentru plecarea pre┼čedintelui sirian de la putere, dup─â ce a spus exact pe dos ├«n urm─â cu o s─âpt─âm├ón─â. 

  De acum, ├«n ochii ┼čefului diploma┼úiei americane, ÔÇ×rolul lui al-Assad ├«n viitor este nesigur, iar av├ónd ├«n vedere faptele pe care le-a comis pare s─â nu mai aib─â vreun rol ├«n guvernarea poporului sirianÔÇŁ. 

  Joia trecut─â, el ┼či ambasadoarea american─â la ONU Nikki Haley au p─ârut s─â accepte o r─âm├ónere la putere a ┼čefului statului sirian, dup─â care au ridicat tonul s─âpt─âm├óna aceasta. 

  Fostul secretar de Stat democrat Hillary Clinton, care a militat pentru o abordare mai ├«n for┼ú─â a administra┼úiei lui Barack Obama ├«mpotriva regimului de la Damasc, s-a declarat ├«n favoarea unor atacuri aeriene care s─â ÔÇŁdistrug─âÔÇŁ baze aeriene siriene. 

  Perceput ca un izola┼úionist ┼či ostil interven┼úionismului Americii ├«n Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri c─â atacul chimic a avut un ÔÇŁimpact enormÔÇŁ asupra sa ┼či c─â ÔÇŁatitudinea (sa) fa┼ú─â de Siria ┼či (al-)Assad s-a schimbat clarÔÇŁ. 

  Indignarea interna┼úional─â a crescut dup─â difuzarea unor imagini cu copii cuprin┼či convulsii ┼či cu masca de oxigen pe fa┼ú─â, cu persoane z─âc├ónd pe str─âzi cuprinse de spasme ┼či cu spum─â la gur─â. Caracterul chimic al atacului pare astfel s─â se precizeze, chiar dac─â circumstan┼úele r─âm├ón controversate. 

 ├Än Turcia, unde numero┼či r─âni┼úi au fost evacua┼úi, primele analize ÔÇŁefectuate pe baza unor elemente prelevate de la pacien┼úi sugereaz─â c─â au fost expu┼či unui agent chimicÔÇŁ, potrivit Ministerului S─ân─ât─â┼úii. Medici ┼či ONG-uri ca M├ędecins sans fronti├Ęres (MSF) au evocat, de asemenea, utilizarea unor ÔÇŁagen┼úi neurotoxiciÔÇŁ, ┼či anume gaz sarin.

Despre rachetele Tomahawk 

Rachetele de croazieră Tomahawk fac parte din arsenalul aliaţilor de 30 de ani.

  O rachet─â Tomahawk BGM - 109 c├ónt─âre┼čte 1,5 tone ┼či cost─â ├«ntre 600.000 ┼či 1,2 milioane dolari. Sunt lansate de pe nave militare ┼či submarine ┼či pot atinge cu precizie ┼úinte la distan┼úe de p├ón─â la 2500 de km. 

image

  Rachetele Tomahawk sunt dificil de detectat de radar, deoarece au o sec┼úiune mic─â ┼či zboar─â la joas─â ├«n─âl┼úime. Dup─â lansare, motorul rachetei alimentat cu combustibil solid accelereaz─â, p├ón─â c├ónd un motor turbofan preia zborul care ajunge la 880 de kilometri pe or─â. 

  Rachetele au fost introduse de Pentagon ├«n 1986 ┼či au jucat un rol crucial ├«n opera┼úiunea Furtun─â ├«n De┼čert, unde au fost lansate peste 300, conform companiei Raytheon Company, cea care le fabric─â. De asemenea, aceste rachete de croazier─â au fost folosite ┼či ├«n Bosnia, Afghanistan ┼či Irak. 

Cum r─âspunde Rusia la atacul american asupra bazei siriene

Moscova a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene, informează vineri AFP. Totodată, Rusia a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) se va adresa astăzi cu un apel către Europa.

Statele Unite ┼či Rusia au semnat ├«n octombrie 2015 un memorandum pentru a evita eventuale incidente ├«ntre avioanele de lupt─â ale celor dou─â ┼ú─âri ├«n spa┼úiul aerian al Siriei. Documentul includea reguli specifice ce trebuiau urmate de echipajele de zbor ├«n Siria. ├Än plus, memorandumul prevedea stabilirea unor linii de comunica┼úie ├«ntre comandamentele din regiune ale celor dou─â ┼ú─âri. 

  Acordul con┼úinea un num─âr mare de reglement─âri ┼či de restric┼úii viz├ónd evitarea incidentelor ├«ntre avioanele militare ruse ┼či americane care efectueaz─â opera┼úiuni diferite ├«n Siria, ├«mpotriva grup─ârii Stat Islamic.  

  Rusia va solicita o reuniune urgent─â a Consiliului de Securitate ONU dup─â atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertiz├ónd c─â este vorba de o "agresiune" ├«mpotriva unui stat membru al Organiza┼úiei Na┼úiunilor Unite. 

  "├Än primul r├ónd, Rusia va solicita o reuniune de urgen┼ú─â a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, pre┼čedintele Comisiei pentru Ap─ârare ┼či Securitate din Consiliul Federa┼úiei, Camera superioar─â a Parlamentului rus. 

  Comisia pentru Ap─ârare a Dumei de Stat, Camera inferioar─â a Parlamentului rus, a avertizat c─â opera┼úiunea american─â ar putea conduce la deteriorarea rela┼úiilor dintre Statele Unite ┼či Rusia ┼či la extinderea conflictelor ├«n Orientul Mijlociu. 

├Änaintea atacului, diploma┼úi ru┼či au avertizat Statele Unite ├«mpotriva unei astfel de ac┼úiuni ÔÇ×dubioase ┼či tragiceÔÇŁ ┼či c─â Washingtonul va trebui s─â ├«┼či asume ├«ntreaga responsabilitate pentru ÔÇ×consecin┼úele negativeÔÇŁ ale acestei ac┼úiuni. 

Anterior, Consiliul de Securitate ONU a am├ónat votarea unei rezolu┼úii de condamnare a atacului regimului de la Damasc, al pre┼čedintelui Bashar-al Assad, asupra unei localit─â┼úi din nordul Siriei, ├«n care se suspecteaz─â c─â au fost folosite arme chimice. Atacul din 4 aprilie a ucis peste 86 de oameni. Guvernul de la Damasc a negat orice responsabilitate. 

Rezolu┼úia a fost propus─â de Statele Unite, Marea Britanie ┼či Franta. Rusia a afirmat c─â textul ei este ÔÇ×inacceptabilÔÇŁ ┼či a propus o alt─â variant─â. Cei zece membri ale┼či ai Consiliului ÔÇô care este format din reprezentan┼úii a 15 state - au propus o variant─â de compromis, apropiat─â ├«ns─â de cea occidental─â. Pentru a fi votat─â rezolutia are nevoie de votul a nou─â membri din cei 15 ai Consiliului de Securitate ONU, dar oric─ârei rezolu┼úii i se poate opune veto-ul celor cinci membri permanen┼úi ai Consiliului de Securitate ÔÇô adic─â Statele Unite, Rusia,China, Marea Britanie ┼či Fran┼úa.