Şefa diplomaţiei britanice: Este „extrem de probabil ca Putin să şi ducă la capăt planul unei invazii totale a Ucrainei” jpeg

Şefa diplomaţiei britanice: Este „extrem de probabil ca Putin să-şi ducă la capăt planul unei invazii totale a Ucrainei”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 februarie 2022

Ministrul britanic de Externe Liz Truss apreciază miercuri drept „extrem de probabil” ca preşedintele rus Vladimir Putin să vrea să invadeze Ucraina şi să cucerească Kievul, după ce Moscova a recunoscut independenţa teritoriilor ucrainene separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, relatează adevarul.ro.

„Noi credem că este extrem de probabil ca el (Putin) să-şi ducă la capăt planul unei invazii totale a Ucrainei”, declară la Sky News Liz Truss. „Credem că este extrem de probabil ca el să prevadă acest lucru”, insistă ea, răspunzând unei întrebări despre o eventuală cucerire rusă a Kievului.

Regatul Unit este pregătit să meargă mai departe cu impunerea unor sancţiuni, în cazul unei escaladări militare, după ce a impus marţi sancţiuni vizând trei oligarhi apropiaţi Kremlinului şi bănci ruseşti. Acest regim de sancţiuni, „cel mai dur impus vreodată Rusiei” de către britanici, îl va „face pe Putin să sufere, pe regimul său şi economia rusă”, a subliniat ea. „Însă asta va merge mai departe, dacă vedem o invazie totală a Ucrainei”, avertizează ea, evocând o limitare a accesului Moscovei pe pieţele britanice - mai ales în sectorul datortiei suverane. Aceste noi sancţiuni urmează să fie impuse „în comun cu aliaţii noştri internaţionali”, precizează Liz Truss.

Site-ul Politico scrie că Guvermul britanic finalizează o nouă serie de sancţiuni, pe care urmează să le anunţe în zilele următoare şi care urmează să vizeze o listă mai lungă de oligarhi şi de apropiaţi de rang înalt ai lui Vladimir Putin. Sancţiunile britanice anunţate marţi prevăd blocarea activelor a trei miliardari consideraţi apropiaţi ai lideruluide la Kremlin şi interzicerea accesului acestora pe teritoriul britanic. Ele vizează, de asemenea, cinci bănci - inclusiv Rossia şi Promsviazbank, foarte activă în finanţarea industriei ruse a apărării. Guvernul britanic a adoptat o poziţie dură împotriva Moscovei în criza ruso-ucraineană, însă este acuzat în acelaşi timp de faptul că închide ochii, de ani de zile, asura originii fluxului de bani ruseşti care ajung la Londra.