Orhan Pamuk (© Maka Gogaladze / Wikimedia Commons)

Scriitorul turc Orhan Pamuk va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2023

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, se va afla la Timișoara în perioada 3-4 aprilie, fiind invitat de Universitatea de Vest Timișoara (UVT) în cadrul seriei „La UVT, cultura este capitală!”, ocazie cu care va primi și titlul de Doctor Honoris Causa al instituției de învățământ superior.

În data de luni, 3 aprilie, începând cu ora 10,00, prestigiosul scriitor va oferi o viziune asupra culturii și literaturii spațiului de frontieră situat între Orient și Occident, participând la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu, în Aula Magna a UVT.

De asemenea, în 4 aprilie, de la ora 10,00 tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor Orhan Pamuk, într-o festivitate specială pentru spațiul cultural și intelectual românesc și european, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, precizează un comunicat de presă transmis joi de universitatea timișoreană.

„Universitatea de Vest din Timișoara onorează cultura majoră și marii intelectuali contemporani, în programul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023. Prin invitarea unuia dintre străluciții scriitori ai lumii contemporane, Orhan Pamuk, laureat cu Nobelul pentru literatură, prilejuim o întâlnire unică, în care iubitorii de ficțiune din Timișoara pot să ia parte la un dialog cultural irepetabil”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea, citat în comunicat.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură se află în galeria celor mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de huzun, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

Cele două evenimente al căror invitat este Orhan Pamuk fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Foto: Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (© Maka Gogaladze / Wikimedia Commons)