Rusia transmite Libanului imagini din satelit ale portului Beirut dinainte şi după explozie jpeg

Rusia transmite Libanului imagini din satelit ale portului Beirut dinainte şi după explozie

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 noiembrie 2021

Rusia a transmis Libanului imagini din satelit ale portului Beirut făcute înainte şi după explozia uriaşă survenită în acest port pe 4 august anul trecut, a anunţat luni la Moscova ministrul de externe rus Serghei Lavrov, după discuţii cu omologul său libanez Abdallah Bou Habib, relatează agerpres.ro.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat săptămâna trecută că este de acord să furnizeze aceste imagini solicitate de preşedintele libanez Michel Aoun.

''La cererea guvernului libanez, am predat astăzi materialele pregătite de Roscosmos (...), imagini din satelit, şi sperăm că ele vor fi utile investigaţiei asupra cauzelor acestui incident. Această chestiune primeşte în prezent o atenţie serioasă în Liban şi sperăm că ea va fi soluţionată'', a declarat Lavrov.

''Cercetătorii Roscosmos spun că experţii ar trebui să elucideze, pe baza naturii distrugerilor, despre ce a fost vorba, ce ar putea fi legat'' de această dramă, a explicat ministrul rus.

Explozia, provocată de o mare cantitate de azotat de amoniu stocată într-un depozit din portul Beirut, a ucis peste 215 oameni, a rănit alte mii şi a devastat cartiere întregi ale capitalei libaneze, iar ancheta încă nu este finalizată.

Responsabilii libanezi, acuzaţi de neglijenţă, s-au opus unei anchete internaţionale. Judecătorul însărcinat cu investigaţia este supus unor intense presiuni politice, iar pe 4 noiembrie a fost nevoit să-şi suspende pentru a treia oară cercetările, în urma unui recurs formulat de un fost ministru.

Judecătorul a cerut imagini din satelit de asemenea Statelor Unite şi Franţei, dar nu a reuşit să le obţină până în prezent, Rusia fiind deocamdată singura ţară care dă curs acestei solicitări.