Rusia amenință că va apăra interesele ortodocșilor din Ucraina, în cazul unor tulburări religioase jpeg

Rusia amenință că va apăra interesele ortodocșilor din Ucraina, în cazul unor tulburări religioase

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 octombrie 2018

Rusia va "apăra interesele ortodocșilor" în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, după ce Patriarhatul din Constantinopol a recunoscut o biserică ucraineană independentă de tutela Moscovei, a amenințat vineri Kremlin, citat de AFP.

„Dacă au loc acțiuni ilegale, atunci, evident, la fel cum Rusia apără peste tot interesele rușilor și ale rusofonilor, va apăra interesele ortodocșilor. Este o poziție globală și de înțeles", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Biserica Ortodoxă Rusă va rupe legăturile cu Constantinopolul

Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat joi Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al patriarhului rus Chiril. Declaraţiile lui Volkov sunt citate de agenţia Interfax, preluată de Reuters, şi de Ria Novosti, preluată de AFP și Agerpres.

„Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie", a apreciat Volkov. 

Sinodul a anulat totodată excomunicarea patriarhului ucrainean Filaret, pe care a decis să îl "restabilească în funcţia sa ierarhică". Filaret este ierarhul care a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană în 1991, după ce Ucraina a devenit stat independent. El s-a proclamat patriarh al acestei biserici şi ca urmare a fost excomunicat de Patriarhia Rusă.

Foto: Vladimir Putin şi Patriarhul Kirill