Lansarea bancnotei suvenir de 0 euro „Personalități din Botoșani” (foto: Muzeul Județean Botoșani)

Primul lot al bancnotei cu valoarea de 0 euro „Personalităţi din Botoşani”, epuizat în mai puţin de 24 de ore

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 31 august 2023

Primul lot de bancnote suvenir „Personalităţi din Botoşani” s-a epuizat în mai puţin de 24 de ore de la lansarea oficială a acestora, a declarat pentru Agerpres, managerul Muzeului Judeţean Botoşani, Aurel Melniciuc.

Potrivit acestuia, primele 300 de bancnote cu valoarea de 0 euro, pe care apar Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga şi Ştefan Luchian au fost valorificate.

„Într-o singură zi s-a epuizat un prim lot de 300 de bancnote, care ne-a fost repartizat. Interesul a venit nu doar din partea colecţionarilor locali, ci şi celor din întreaga ţară. Este şi părerea noastră, şi a specialiştilor că este cea mai reuşită bancnotă, cea mai frumoasă din lotul de 12 care a fost scoasă până acum, fapt care a şi generat acest interes imens faţă de bancnota suvenir”, a declarat Aurel Melniciuc, conform Agerpres.

Bancnota a fost tipărită cu aprobarea Băncii Naționale a Franței și este securizată la standardele impuse de Banca Centrală Europeană, similare bancnotelor reale. Proiectul bancnotelor de 0 euro a apărut în Franța în anul 2015 și urmărește promovarea unor branduri de interes național.

Este cea de-a 12 bancnotă de 0 euro apărută în România, după cele cu Ştefan cel Mare, Palatul Culturii din Iaşi, Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Alba Carolina, Masivul Bucegi, Castelul Karolyi din Carei, Delta Dunării, Transfăgărăşan, Timişoara 2023, Sibiu şi Muzeul Simţurilor Bucureşti.