Preţ record pentru o lucrare de Rafael jpeg

Preţ record pentru o lucrare de Rafael

Un desen realizat de artistul italian Rafael Sanzio a fost vândut cu preţul record de 29, 7 milioane de lire sterline (47, 9 milioane de dolari), la o licitaţie organizată miercuri-seară, la Londra, informează Mediafax .

Suma cu care s-a vândut desenul „Cap de Apostol” al maestrului Rafael a depăşit de două ori estimările specialiştilor, preţul iniţial fiind cuprins între 16 şi 24 de milioane de dolari.

Desenul reprezintă un studiu realizat de Rafael în secolul al XVI-lea pentru ultimul său tablou, Apoteoza (denumit în alte cercuri "Schimbarea la faţă"), care este expus la Muzeul Vaticanului din Roma.Desenul are dimensiunile de 38 centimetri x 28 centimetri şi este realizat în creion negru. Înainte de a fi vândut la licitaţia de la Londra, desenul a fost inclus într-o expoziţie itinerantă, organizată sub forma unui "turneu de adio", şi a fost expus în Asia, Europa şi America de Nord.Doar două alte desene de Rafael, de acelaşi calibru, au fost scoase la licitaţie în ultimii 50 de ani, au declarat reprezentanţii casei Sotheby's care au organizat licitaţia de aseară. În 2009, desenul în creion "Cap de muză" s-a vândut cu 29, 2 milioane de lire sterline (46, 3 milioane de dolari) la o licitaţie organizată de casa Christie's la Londra."Cap de Apostol" este unul dintre cele mai importante desene de Rafael care se află încă în proprietate privată. Lucrarea face parte din colecţia Devonshire din Chatsworth (Marea Britanie), reşedinţa celui de-al 12-lea duce de Devonshire.Identitatea noului proprietar nu a fost dată publicităţii, însă câştigătorul licitaţiei este un angajat al casei Sotheby's care îi reprezintă adeseori pe colecţionarii ruşi.Recunoscut pentru "Şcoala de la Atena"Rafael Sanzio, care a trăit doar 37 de ani, în perioada 1483-1520, este unul dintre cei mai renumiţi artişti renascentişti ai Italiei, formând, alături de Michelangelo şi de Leonardo da Vinci, un remarcabil trio al maeştrilor acelei perioade.Cea mai cunoscută lucrare a artistului Rafael este "Şcoala de la Atena" (foto), o alegoriei a filosofiei, care-i înfăţişează în prim-plan pe Platon şi pe Aristotel. De asemenea, maestrul Rafael a mai realizat numeroase picturi cu temă religioasă, care o reprezintă deseori pe Fecioara Maria ("Madonna sixtină", "Logodna Fecioarei Maria" şi altele).   

Sursa:www.adevarul.ro