Înălţată în 1925, Troiţa lui Mihai Viteazul de la Şelimbăr marchează locul unde au fost îngropaţi ostaşii căzuţi în bătălia din 1599, printr-o movilă de pământ şi o cruce de lemn (foto: Consiliul Județean Sibiu)

Pistă pentru ATV-uri la Troița lui Mihai Viteazul de la Șelimbăr

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 5 decembrie 2022

Locul în care a avut loc Bătălia de la Șelimbăr a devenit pistă pentru ATV-uri și pentru mașinile de teren. Înălțată în 1925, Troița lui Mihai Viteazul marchează locul unde au fost îngropați ostaşii căzuți în bătălia din 1599, printr-o movilă de pământ şi o cruce de lemn.

Președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități - Filiala Sibiu, colonelul (rez.) Marius Popența avertizează că, dacă zona nu va fi protejată, există riscul ca rămășițele eroilor să iasă la suprafață, informează Antena3 CNN.

„Nu realizează ce fac. L-am întrebat pe unul dintre cei care au trecut cu motorul peste Movila lui Mihai, dacă realizează că nu face decât să treacă cu roțile peste un mare mormânt. Asta este de fapt Movila, groapa comună a celor care au fost îngropați aici după bătălia din 28 octombrie 1599. Troița este mai mult decât un mormânt, este simbolul unui episod marcant din istoria poporului nostru: victoria domnitorului Mihai Viteazul în lupta împotriva cardinalului Andrei Báthory. Cred că conștiința asta de neam încet, încet se alterează, din păcate și se vede cel mai bine în brazdele astea adânci din movila lui Mihai, unde dacă mai insistăm un pic, scoatem la vedere oasele celor morți", a declarat Marius Popența.

Victoria în Bătălia de la Șelimbăr, desfășurată la 28 octombrie 1599, i-a deschis drumul lui Mihai Viteazul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.

Oastea lui Mihai era superioară numeric (30 de mii) oştii lui Báthory (16 mii) dar inferioară din punct de vedere al artileriei, având doar 18 tunuri faţă de 50 ale transilvănenilor. Andrei Báthory își așază armata, având în spate zidurile cetăţii Sibiului, unde în caz de înfrângere s-ar fi putut refugia. Bătălia din 28 octombrie a constat într-o serie de atacuri și contraatacuri până spre final când se părea ca aripa stângă a armatei lui Mihai va ceda. Atunci, întocmai ca la Călugăreni, Mihai Viteazul a intervenit personal, punându-se în fruntea rezervelor și aruncându-se în luptă „cu cea mai mare vitejie si îndrăzneala“, potrivit unei mărturii contemporane.

Bătălia e câștigată iar odată cu lasarea întunericului oastea transilvăneană, fuge în dezordine, în toate direcţiile. Andrei Báthory încearca să scape spre Moldova, dar e prins de niște secui și decapitat. Capul lui va fi trimis lui Mihai care exclamă impresionat: „Săracul popă“, apoi îl va înmormânta cu toată cinstea în catedrala catolică din Alba-Iulia.

Mai multe pentru tine...