Pandantiv din fildeș de mamut, cu o vechime de 41 500 de ani, descoperit în Polonia jpeg

Pandantiv din fildeș de mamut, cu o vechime de 41.500 de ani, descoperit în Polonia

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 30 noiembrie 2021

Un pandantiv din fildeș de mamut, cu o vechime de 41.500 de ani, descoperit în Polonia, este cel mai vechi obiect de acest tip gravat de oameni și singurul care a fost datat până acum cu un nivel ridicat de precizie, cu ajutorul unui tehnologii de vârf, conform unui studiu publicat în revista Nature.

Realizat din filde╚Ö extras dintr-un col╚Ť de mamut, ├«nnegrit de trecerea timpului, obiectul are o ├«n─âl╚Ťime de 4,5 centimetri ╚Öi poate fi cuprins ├«ntr-o palm─â. El prezint─â ├«nc─â un mic orificiu - ╚Öi o parte din cel de-al doilea - prin care trecea un lan╚Ť cu ajutorul c─âruia putea fi purtat ├«n jurul g├ótului. Pandantivul este decorat cu 50 de puncte, incizii minuscule gravate sub forma unor curbe armonioase, al c─âror sens exact nu a putut fi deocamdat─â descifrat de paleontologi, relateaz─â Agerpres.

Pandantivul, compus din două fragmente (foto jos), a fost descoperit în peștera Stajnia, un adăpost natural dintr-o vale muntoasă din sudul Poloniei (harta sus). Zona a fost descrisă deja în articole publicate pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă după descoperirea unor molari de neanderthalieni, datând din urmă cu peste 40.000 de ani.

Acea epoc─â era bogat─â ├«n produc╚Ťia de obiecte de podoab─â, considerate manifest─âri ale unui comportament simbolic. Ele erau realizate mai ales de Homo sapiens, proasp─ât sosi╚Ťi pe continentul eurasiatic venind din Africa, dar ╚Öi de neanderthalieni.

Foto: Nature

pandantiv jpg jpeg