Orga castelului Peles Foto Muzeul National Peles jpg

Orga la care a cântat Regina Elisabeta răsună din nou la Castelul Peleș

📁 Istorii muzicale
Autor: Alex Vlaicu
🗓️ 25 august 2023

După opt ani de pauză, se va cânta din nou la orga Castelului Peleș, unul dintre instrumentele muzicale cele mai valoroase din colecția Muzeului Național Peleș. La această orgă a cântat și Regina Elisabeta.

Un eveniment deosebit va fi organizat sâmbătă, 26 august, de la ora 16:00, în Sala Mare de Concerte a Castelului Peleș. Acordurile orgii vor suna pentru prima oară din anul 2015. Va avea loc un concert de orgă și pian la patru mâini, susținut de celebrul organist Remus Henning și de pianistul Eduard Gheorghiță.

Orga Rieger a Castelului Peleș a fost construită în anul 1904 și a fost o comandă specială pentru Regina Elisabeta. Instrumentul prezintă o particularitate deosebită, care îl face să fie unic în Europa, pentru că poate fi cântat din două console situate în două camere adiacente. De asemenea, motorul electric şi burduful care reprezintă mecanismul de aprovizionare cu aer, se găsesc într-o a treia încăpere.

După opt ani se va cânta din nou la orga Castelului Peleș (foto: Muzeul Național Peleș)
După opt ani se va cânta din nou la orga Castelului Peleș (foto: Muzeul Național Peleș)

Orga prezintă 1796 de tuburi metalice, confecţionate dintr-un aliaj de staniu şi zinc, precum şi tuburi din lemn de brad.

„Cele două claviaturi sunt dispuse de o parte și de cealaltă a peretelui așa încât se poate cânta și din sala mare de concerte și din sala mică de concerte”, a precizat Gabriela Dascălu, șef secție Relații Publice, Marketing și Proiecte Culturale la Muzeul Național Peleș.

Concertul de la orgă nu este singurul spectacol care urmează a avea loc în cadrul instituției. La Castelul Peleș se va organiza, în data de 23 septembrie, un alt spectacol deosebit care va fi susținut de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciați chitariști din România.

Citește mai multe amămnute pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...