image

ONU: Rusia pune sub semnul întrebării forţa europeană EUFOR-Althea din Bosnia şi Herţegovina

📁 Istorie recentă
🗓️ 12 mai 2022

Rusia a criticat puternic miercuri forţa europeană Eufor-Althea din Bosnia şi Herţegovina (BiH), devenită inutilă potrivit Moscovei, în cadrul unei reuniuni semestriale a Consiliului de Securitate al ONU marcate de o opoziţie puternică între ruşi şi occidentali, transmite agerpres.ro.

Încă de la început, Rusia şi China au negat orice legitimitate a Înaltului reprezentant al comunităţii internaţionale în BiH, germanul Christian Schmidt, care a putut totuşi să participe la şedinţa Consiliului, spre deosebire de reuniunea anterioară, care a avut loc în noiembrie.

Christian Schmidt a preluat mandatul vara trecută, după ce a fost numit de Consiliul de implementare a păcii rezultat din Acordurile de la Dayton (1995), format din 55 de ţări membre, inclusiv Rusia. Rusia şi China consideră că revine Consiliului de Securitate, unde aceste două ţări au drept de veto, rolul de a numi un nou Înalt reprezentant.

"Suntem îngrijoraţi de rolul jucat de operaţiunea militară europeană Eufor-Atlhea în Bosnia", a declarat Anna Evstigneeva, adjuncta ambasadorului rus la ONU.

"Din martie, contingentele pentru această operaţiune s-au dublat fără nicio consultare, se organizează patrule pe străzi cu arme grele, semănând panică în rândul populaţiei", a adăugat ea.

"La ce foloseşte această operaţiune militară astăzi? Dacă în trecut a fost un factor de stabilitate, astăzi nu face decât să semene panică şi frică", a insistat diplomatul rus, sugerând un blocaj în noiembrie, când va fi reînnoit mandatul acestei misiuni europene autorizate de Consiliul de Securitate.

Mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Franţa sau Albania, au menţionat, dimpotrivă, necesitatea menţinerii acestei misiuni."Este crucial ca Uniunea Europeană să rămână serios angajată" în BiH pentru a-i păstra unitatea, a subliniat ambasadorul albanez, Ferit Hoxha.

Sefik Dzaferovic, un musulman bosniac, membru al preşedinţiei colective rotative a BiH, din care mai fac parte un membru sârb şi unul croat, s-a declarat în favoarea menţinerii acestui "instrument de descurajare".

Fără a menţiona Eufor-Althea, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a regretat "încercările continue ale anumitor membri ai Consiliului de a submina mandatul şi legitimitatea Înaltului reprezentant".

La sfârşitul lunii aprilie, secretarul de stat american Antony Blinken a dezvăluit că occidentalii studiază soluţii alternative pentru a asigura prezenţa unei misiuni internaţionale în BiH în cazul unui blocaj rusesc.

Eufor-Althea, care a preluat operaţiunea SFOR a NATO în 2004, are 600 de soldaţi, şi a fost consolidată în martie cu alţi 500 de soldaţi.

De la sfârşitul războiului intercomunitar care a ucis 100.000 de persoane între 1992 şi 1995, BiH a fost împărţită în două entităţi, Republica Srpska (RS) şi o federaţie croato-musulmană, unite de un guvern central slab.

Mai multe pentru tine...