image

O poveste pasională care a scris istoria Românei în prima jumătate a secolului trecut

📁 Istorie contemporană
🗓️ 16 martie 2023

Separarea vieţii private de cea publică în cazul liderilor politici se dovedește, de cele mai multe ori, iluzorie. Vorbim despre natura umană și despre slăbiciuni care rareori pot fi depășite în numele datoriei generate de o poziţie de putere.

Familiile sunt complicate, iar când avem de-a face cu familii aflate pe tron lucrurile se complică și mai mult, în timp ce interesul generat de asemenea scandaluri capătă proporţii planetare. Ceea ce se întâmplă în zilele noastre în Casa de Windsor, familia regală britanică, nu este chiar nou, fiecare generaţie având parte de câte un scandal pe măsură.

În România, Carol al II-lea este un astfel de exemplu. Comportamentul motivat de interesele strict personale și pasionale a generat grave crize politice, constituţionale și chiar existenţiale la adresa statului român pe care avea menirea să-l slujească în calitate de prinţ și apoi de rege constituţional.

Întărită de realizarea idealului unirii, după un război în care a fost pe punctul să piardă tot, familia regală, Regele Ferdinand și Regina Maria primesc lovituri devastatoare din partea tânărului Carol, care generează probleme după probleme, din ce în ce mai greu de acoperit.

Fuga la Odesa, în mod concret o dezertare din armată, căsătoria cu Zizi Lambrino, nașterea unui fiu, anularea acestui mariaj au pus la grea încercare stabilitatea emoţională, dar și politică a familiei regale. Speranţele au renăscut când Carol a acceptat să se căsătorească cu Principesa Elena a Greciei, spre marea bucurie a mamei sale, Regina Maria, care aranjase întâlnirea şi îl vedea acum pe moștenitorul tronului așezat la casa lui și responsabil pentru misiunea sa de continuator al dinastiei. Speranţe care au căpătat o și mai mare consistenţă după nașterea lui Mihai, iar continuitatea dinastiei era asigurată pentru viitor.

Iluziile au fost spulberate fără ezitare de Carol, care decide să renunţe la tron și la viaţa de familie, pentru a trăi în străinătate alături de Elena Lupescu. Întors în ţară pentru a prelua tronul, Carol al II-lea își încalcă promisiunea de a renunţa la relaţia sa, Elena Lupescu devenind un personaj central în camarila regală. O poveste pasională care a scris istoria în România în prima jumătate a secolului trecut. Și nu în bine.

Articolul a fost publicat în numărul 254 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 martie - 14 aprilie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

FOTO: Getty Images

Mai multe pentru tine...