Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)

O înregistrare video inedită cu epava Titanicului, publicată după 37 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 17 februarie 2023

O înregistrare video inedită, care înfățișează rămășițele pachebotului Titanic pe fundul Oceanului Atlantic, a fost dată miercuri publicității, la mai multe decenii după descoperirea epavei și la peste un secol de la naufragiul vasului după ce s-a izbit de un aisberg.

Imaginile, care aparțin Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), au fost filmate la circa trei kilometri sub suprafața oceanului, la câteva luni după ce exploratorii au descoperit epava, în 1985. Mare parte din această înregistrare nu a fost până acum făcută publică, informează Agerpres.

După descoperirea epavei, mai multe documentare despre Titanic au arătat imagini de la locul naufragiului. Au fost difuzate câteva clipuri scurte ale primelor scufundări, dar miercuri a fost lansat pe YouTube un material needitat de 80 de minute.

Realizate pe parcursul a 11 scufundări în iulie 1986, imaginile au fost filmate cu camere plasate într-un submersibil cu echipaj uman și într-o navă de mici dimensiuni operată de la distanță, care putea fi manevrată în spații înguste.

Titanicul, despre care se credea că era aproape indestructibil când a fost construit, a fost cel mai mare pachebot în funcțiune la vremea aceea. Nava s-a izbit de un aisberg pe 14 aprilie 1912 în Oceanul Atlantic în timpul călătoriei sale inaugurale din Southampton, Anglia, la New York. Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața în naufragiu, un eveniment care a șocat lumea și a stârnit indignare în ceea ce privește lipsa vestelor de salvare de la bordul navei.

Foto sus: Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...