O telegram─â de pe Titanic confirm─â c─â proprietarul navei a aflat imediat de dezastru jpeg

O telegram─â de pe Titanic confirm─â c─â proprietarul navei a aflat imediat de dezastru

O telegram─â trimis─â de pe Titanic, descoperit─â recent, scoate la iveal─â noi informa╚Ťii cu privire la ultimele ore dinaintea scufund─ârii navei. Potrivit telegramei, proprietarii Titanicului au aflat imediat de dezastrul navei, de╚Öi la momentul respectiv ei au negat vehement acest lucru. 

Cel mai mare pachebot din lume la acea vreme a p─âr─âsit portul Southampton, Marea Britanie, cu destina╚Ťia New York pe 10 aprilie 1912. Era prima sa c─âl─âtorie. RMS Titanic, nava considerat─â de inginerii care au construit-o ca fiind ÔÇ×de nescufundatÔÇŁ, a lovit un aisberg ├«n apele Atlanticului de Nord patru zile mai t├órziu, ├«n noaptea de 14 aprilie, ╚Öi s-a scufundat dup─â c├óteva ore. Peste 1500 de oameni au pierit ├«n dezastrul maritim. 

├Än timpul anchetei ce a urmat, Philip Franklin, ╚Öeful companiei White Star Line, a declarat, sub jur─âm├ónt, c─â nu a primit nicio informa╚Ťie de pe Titanic dup─â ce nava a lovit aisbergul. Franklin a declarat ├«ntr-o audien╚Ť─â ├«n Congresul american c─â nu a existat niciun fel de comunicare dinspre Titanic c─âtre compania sa ├«n acea sear─â. A insistat c─â a aflat de vestea scufund─ârii Titanicului mai t├órziu, de la Bruce Ismay, managerul companiei, care se aflase la bordul navei, dar s-a num─ârat printre cei salva╚Ťi de nava Carpathia. 

O telegram─â descoperit─â recent contrazice ├«ns─â spusele lui Philip Franklin. Potrivit documentului, Franklin a fost imediat informat de accident:ÔÇ×Am lovit aisberg ÔÇô ne scufund─âm rapid ÔÇô veni╚Ťi ├«n ajutor. Pozi╚Ťie:41.46 Lat. N.=50.14 Lon.ÔÇŁ 

2e2195b700000578 0 image m 51 1446728268370 jpg jpeg

├Än acea noapte, operatorii de pe nav─â au transmis 15 telegrame (inclusiv c─âtre po╚Öta american─â ╚Öi cea britanic─â, anun╚Ť├ónd c─â pachetele nu vor mai ajung la dstina╚Ťie). Era, a╚Öadar, de a╚Öteptat c─â a fost anun╚Ťat─â ╚Öi compania White Star Line, ├«ns─â p├ón─â acum nu au existat dovezi ├«n acest sens. Chiar ╚Öi acum, nimeni nu poate spune cu siguran╚Ť─â c─â Franklin a v─âzut telegrama atunci ╚Öi c─â a min╚Ťit uletrior ├«n fa╚Ťa Congresului american. 

Telegrama, autentificat─â de speciali╚Öti, va fi scoas─â la licita╚Ťie.