O imagine rar─â, din 1882, a castelului Pele╚Ö aflat ├«nc─â ├«n construc╚Ťie, publicat─â de Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei jpeg

O imagine rar─â, din 1882, a castelului Pele╚Ö aflat ├«nc─â ├«n construc╚Ťie, publicat─â de Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 10 august 2021

La 10 august 1875 se punea piatra de temelie a construc╚Ťiei castelului Pele╚Ö. Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei au publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei o imagine rar─â, din 1882, a castelului aflat ├«nc─â ├«n construc╚Ťie, ├«nconjurat de schele.

Imaginea face parte dintr-un album special destinat a face cunoscut publicului castelul Pele╚Ö, album aflat ├«n p─âstrarea Arhivelor Na╚Ťionale ale Rom├óniei, ├«n Biblioteca Documentar─â.

c2 jpg jpeg

Castelul a fost construit ├«n afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafa┼ú─â de 24 de km ├«n anul 1874, an ├«n care, din ini┼úiativa suveranului, comuna prime┼čte numele de Sinaia. Un an mai t├órziu, ├«n centrul localit─â┼úii sunt construite primele case boiere┼čti, iar ├«n 1876 ├«ncepe construirea c─âii ferate Ploie┼čti ÔÇô Predeal, care str─âbate ┼či Sinaia. Concomitent, ├«ntre anii 1873 ┼či 1875 a fost edificat─â funda┼úia castelului Pele┼č. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a re┼čedin┼úei a avut loc ├«ntr-un cadru festiv la 10/22 august 1875.

Primii arhitec┼úi ai castelului au fost doi vienezi, Wilhelm von Dodere (1825-1900), profesor la Technische Hochschule ┼či asistentul s─âu, Johannes von Schultz (1855-1925?). Proiectul ini┼úial, inspirat din arhitectura castelelor renascentiste de pe Valea Loirei, model foarte la mod─â ├«n epoc─â ├«n Europa, ca ┼či din stilul edificiilor vieneze de pe Ringstrasse, nu a fost acceptat dec├ót par┼úial. Astfel, conducerea lucr─ârilor este ├«ncredin┼úat─â arhitectului german, Johannes Schultz, care elaboreaz─â planurile castelului ├«n prima sa faz─â de construc┼úie (1879 ÔÇô 1883).

Citește aici mai multe detalii despre castelul Peleș!